2024/09/23

Per „Lingaudalą“ rūks ir milžinų pypkė

Artėjant vasarai, vis mažiau lieka laiko iki liepos mėnesį vyksiančio tarptautinio kultūrų festivalio „Lingaudala“, todėl šią savaitę rajono Savivaldybėje buvo susirinkusi šventės organizacinė komisija bei kitų rajono tarnybų – komunalinių, policijos, vadovai.

Rajono meras Jonas Jarutis informavo, kad minties dėl pontoninio tilto į Uošvės liežuvį teks atsisakyti, nes yra gavęs Lietuvos kariuomenės vado raštišką atsakymą, jog kariuomenė tokių darbų negali padaryti.

„Šventei rengti lieka mums jau įprastos vietos – piliakalnis bei miesto aikštė“, – sakė J. Jarutis.

Lėšos, skirtos festivaliui, iš Kultūros ministerijos jau gautos, o kiek skirs Savivaldybė, dar spręs rajono Taryba.

Prakalbus apie festivalio svečius, irgi buvo atsakyta, kad šiuo metu tiksliai žinoma tik dėl dviejų kolektyvų dalyvavimo – 25 žmonių iš Rumunijos ir 6 iš Austrijos. Meno kolektyvui iš Gruzijos kelionė nebus apmokama, nes negautas finansavimas, todėl bus nusiųstas laiškas su pasiūlymu atvykti savo lėšomis.

Renginio režisierė Vilija Morkūnaitė, pristatydama festivalio programą, sakė, kad stengėsi, jog šio renginio žiūrovai bei svečiai pamatytų kuo įvairesnę programą, būtų galimybė susipažinti su mūsų senove, todėl prie piliakalnio ketina savo programą rodyti senovinės karybos klubas „Vilkatlakiai“, kuris pristatys senovės baltų kario gyvenimo būdą, kovines pratybas.

Daug diskusijų sukėlė medžio drožėjų plenero likimas – siūlyta galbūt jo šiemet nerengti, nes sudėtinga Savivaldybei rasti lėšų, o jam gautas lėšas iš projekto grąžinti atgal. Visgi posėdžio pabaigoje kilo mintis, kad pleneras vyks, tačiau jo dalyvių skaičius bus mažesnis ir pasiūlymas jiems bus ne drožti skulptūras, o dvi didžiules pypkes, kurios bus pastatytos prie piliakalnio – tai būtų puikus akcentas ir mūsų krašto istorijai, ir artėjančiam Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui.

Anot V. Morkūnaitės, kad festivalis būtų smagus ir su kai kuriais netradiciniais elementais, reikia pinigų. Viena firma yra pateikusi gana įdomių pasiūlymų – nuo didžiulės rūkstančios pypkės prie piliakalnio iki smagaus pasivažinėjimo paspirtuku, kuriame tilptų visa mūsų rajono Taryba, tačiau viskas kainuoja, todėl reikia pamatuoti savo galimybes ir spręsti, ką pasirinkti.

Užsiminta ir apie šventės saugumą, todėl policijos pareigūnų laukia taip pat nemažai darbų.

Norint, kad miestas neatrodytų niuriai, teks pasistengti ir UAB „Kupiškio komunalininkas“ darbuotojams – pagal galimybes bent jau centrinę gatvę papuošti vėliavėlėmis.

„Lingaudalos“ programa pristatyta, todėl dabar vyksta didieji derinimo darbai – laukiama atsakymų iš kolektyvų, bus užsakomos nakvynės vietos, tariamasi dėl dalyvių maitinimo.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video