2024/09/22

Situacijos vardas – absurdas

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė apie visam rajonui pažįstamos Aldonos Palmyros Navikienės vargus. Ši globėjo netekusi moteris Kupiškio r. apylinkės teismo buvo pasiųsta į Rokiškio rajone esantį Skemų pensionatą, kurį teismas įpareigojo administruoti ir A. P. Navikienės turtą – statinius bei gyvulius.

Po tokio liepos mėnesį priimto sprendimo moteris, nieko nelaukusi, pabėgo iš namų ir kažkur pasislėpė. Šiaudinių kaime liko ne tik A. P. Navikienės namai, bet ir nemažai gyvulių, kuriuos kažkam reikia prižiūrėti.

Praėjus keletui mėnesių, „Kupiškėnų mintys“ dar kartą pasidomėjo, kokie dabar yra A. P. Navikienės reikalai. Pasirodo, prasti. Net labai prasti.

Beje, prasti reikalai yra ir Savivaldybės Socialinės paramos skyriuje, kuris iki šiol taip ir neišsprendė prieš kelis mėnesius sukeltos problemos.

Skemai atsisakė globoti

Skemų pensionato direktoriaus pavaduotojas „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad jo įstaiga Kupiškio apylinkės teismui, Panevėžio apskrities viršininko administracijai ir Kupiškio rajono savivaldybei išsiuntė raštus, kuriuose prašo atleisti pensionatą iš A. P. Palmyros Navikienės globėjo ir turto administratoriaus pareigų.

Pasirodo, Skemų pensionatas A. P. Navikienės siuntimo ir jokių kitų jos asmens dokumentų nei iš pačios moters, nei iš suinteresuotų asmenų ar institucijų iki šiol taip ir negavo. Pati neįgalioji A. P. Navikienė Skemų pensionate iki galiojančio termino pabaigos neapsigyveno, todėl neliko galimybių atlikti nei jos globėjo, nei turto administratoriaus pareigų.

Direktoriaus pavaduotojas pasakojo, kad pensionatas pagal dabar galiojančią tvarką apskritai neužsiima turto administravimu. Tam nėra skirta lėšų. Be to, įstaiga neturi ir žmonių, kurie galėtų užsiimti tokiu darbu. Todėl keistokai atrodo, kad teismas pensionatui skyrė tokias funkcijas, kurios jam nepriklauso.

Beje, ir pati A. P. Navikienė nelabai derėtų prie kitų Skemų pensionato gyventojų. Pasak direktoriaus pavaduotojo, pensionate daugiausiai gyvena vos paeinantys žmonės, kuriems reikia nuolatinės priežiūros, o šios neįgaliosios tokiems tikrai nepriskirsi.

Laukia naujas teismo posėdis

Nors Skemų pensionatas ir nebenori priimti A. P. Navikienės, moteris iki šiol bijo sugrįžti namo. Ką gali žinoti, gal kas nors pagaus. Tiesa, visai neaišku, kur ją dabar reikėtų apgyvendinti, kai teismo paskirtas globėjas atsisakė jam deleguotų pareigų.

Analizuojant situaciją, pavyko išsiaiškinti, kad Kupiškio r. apylinkės teismas neįgalios moters globėju paskyrė Skemų pensionatą todėl, kad rajono Savivaldybės Socialinės paramos skyrius pristatė vienintelio globėjo kandidatūrą, motyvuodamas, kad kito pretendento nebuvo. Panašu, kad iš tiesų buvo ne visai taip. Kandidatų į globėjus atsirado, bet jie Socialinės paramos skyriui pasirodė netinkami.

Nors A. P. Navikienė ir tebesislapsto, bet ji kartkartėmis paskambina įvairių rajono institucijų pareigūnams, perduoda linkėjimus ir pasiteirauja, kada galės grįžti namo. Juk jau seniai reikia ruoštis žiemai, rūpintis pašaru gyvuliams ir dirbti kitokius darbus, o dabar šeimininkės nėra, nėra ir turto administratoriaus. Kas gi bus kaltas tada, kai gyvuliai pradės kristi nuo bado ar nuo šalčio.

Antroje lapkričio pusėje yra numatytas dar vienas teismo posėdis, kuriame bus vėl grįžta prie A. P. Navikienės istorijos. Tačiau, atrodo, kad posėdis gali pasibaigti tik tuo, kad Skemų pensionatas bus atleistas nuo globėjo ir turto administratoriaus pareigų, o naujo globėjo gali tekti dar palaukti. Žiema į Lietuvą jau ateina. Ateina ji ir į visam rajonui puikiai pažįstamos Aldutės namus.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video