2024/09/22

Priešrinkiminiai fokusai toliau tęsiasi

Praėjusią savaitę „Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kad dar neprasidėjus oficialiai rinkimų propagandai, įsisiūbavo vidinis karas partijos „Tvarka ir teisingumas“ gretose ir kova dėl partijos Kupiškio skyriaus pirmininko posto. Į tą karą buvo įtraukta ir Generalinė prokuratūra.

Jau tada prognozavome, kad priešrinkiminiai detektyvai dar nesibaigs. Taip ir atsitiko. Pasipiktinęs Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų komisijos pirmininko Antano Valecko veiksmais, kandidatas į Seimo narius Rimantas Adomauskas jį apskundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkui Zenonui Vaigauskui.

Paklaustas, kas sukėlė nepasitenkinimą, R. Adomauskas „Kupiškėnų mintims“ papasakojo tokią istoriją:

„2008-08-18 iš Kupiškio rajono savivaldybės atstovo Arūno Valintėlio buvo gautas pranešimas, kad 2008-08-22 būtų pateiktas Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų komisijai Nr.48 kandidatų į apylinkių rinkimų komisijas sąrašas. Jis paminėjo, kad sąrašas turi būti bendras su Socialdemokratų partijos Kupiškio skyriumi. Taip reikėjo daryti, nes 2004 metų rinkimuose Naujoji sąjunga buvo sudariusi koaliciją su socialdemokratais.

Išsiaiškinus Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo 17 str. 1 d., 2 d., 3 d. nuostatas paaiškėjo, kad socialdemokratų ir socialliberalų Kupiškio skyriai gali pateikti atskirus kandidatų sąrašus į apylinkių rinkimų komisijas.

Tada mes su socialdemokratų Kupiškio skyriaus atstovu Jonu Blaževičiumi sutarėme, kad pasinaudojame įstatymo numatyta teise ir pateikiame atskirus kandidatų sąrašus. Apie tai žodžiu informavome Kupiškio rajono savivaldybės atstovus Biržų-Kupiškio apygardoje Nr.48 Arūną Valintėlį bei Anykščių-Kupiškio apygardoje Nr.49 Astą Visockienę. 2008-08-22 sąrašai buvo pateikti. Po savaitės iš Astos Visockienės sužinojome, kad apygardos komisija priėmė atskirus sąrašus ir problemų jokių nėra. Iš Biržų-Kupiškio apygardos žinių negauta.

2008-09- 02 užklausęs rajono Savivaldybės atstovą A. Valintėlį sužinojau, kad lyg tai mūsų sąrašai nebus priimti. Nieko konkretaus jis negalėjo atsakyti. Tik 2008-09-05 pavyko prisiskambinti Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų komisijos pirmininkui Antanui Valeckui. Jis pareiškė, kad Naujosios sąjungos Kupiškio skyriaus sąrašas yra atmestas, nes pateiktas ne koalicinis, o atskiras.

Paklausus, ar socialdemokratų pateiktas sąrašas priimtas, atsakė teigiamai, nes jie jį pristatė anksčiau. Paprašius pirmininko pasikonsultuoti su VRK, jis sutiko ir sutarėme susiskambinti 2008-09-08. Tą dieną paskambinus, Antanas Valeckas pareiškė, kad VRK išaiškino, jog jis yra teisus ir Naujosios sąjungos sąraše esančių asmenų neįtrauks į apylinkių komisijų darbą. 2008-09-11 A. Valeckas Naujosios sąjungos atstovui Biržų-Kupiškio apygardoje Povilui Mikalajūnui pareiškė, kad padaryta klaida, o dabar jos ištaisyti neleidžia VRK. Be to, jam apylinkėse trūksta komisijos narių“.

R. Adomauskas sakė, kad Biržų meras dabar priverstas sudarinėti papildomus komisijų narių sąrašus, o Naujosios sąjungos pateikti kandidatai vis tiek netinka.

Paklaustas, kodėl, jo nuomone, Kupiškio socdemų pateiktas sąrašas buvo tinkamas, o Naujosios sąjungos atmestas, R. Adomauskas sakė, kad vienareikšmiai gal ir sunkoka būtų atsakyti, bet žinant, jog apygardos komisijos pirmininkas A. Valeckas yra socialdemokratų partijos narys, atsakymas tiesiog prašyte prašosi – proteguojami savi.

R. Adomauskas sakė, kad jau paprašė VRK pirmininko išspręsti kilusį nesusipratimą ir nurodyti A. Valeckui įtraukti į apylinkių komisijų darbą Naujosios sąjungos pateiktus asmenis. Taip pat apsvarstyti A. Valecko kandidatūrą ir spręsti, ar jis atitinka komisijos pirmininko reikalavimus.

Kandidatas į Seimo narius Biržų-Kupiškio apygardoje Nr.48 yra visiškai nepatenkintas tokia priešrinkimine situacija. Jis sakė, kad visiškai nekelia pasitikėjimo toks komisijos pirmininko elgesys. Jei jau partijos atstovai neleistinai eliminuojami iš komisijų darbo, kas gali paneigti, kad iš anksto nėra numatytas ir rinkimų rezultatų klastojimas.

Tai jau ne pirmas priešrinkiminis fokusas, bet įsisiūbuojant rinkimų agitacijai, jų galima tikėtis ir daugiau.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video