2024/09/22

Kuriamas istorinis filmas

Rugsėjo 3 d. Kupiškio rajono savivaldybėje bei „Kupiškėnų minčių“ redakcijoje apsilankė kuriamo istorinio filmo prodiuseris Kęstutis Petrulis. Filmo „Žalgiris – Geležies diena“ gamybai reikalingos milžiniškos lėšos, kurių trūksta, o kol jo biudžetas nesuformuotas, pasak prodiuserio, sunku tartis su užsienio partneriais. Todėl prašoma visų Lietuvos savivaldybių paramos.

Nutarta kurti filmą

Kalbėdamas apie pačią filmo kūrimo pradžią, K. Petrulis sakė, jog projektas gimė prieš ketverius metus. Filmų atrankai buvo pasiūlytas ir kito filmo „Margiris“ projektas, tačiau nutarta kurti VšĮ „Studija 2“ filmą „Žalgiris – Geležies diena“. Tokį sprendimą nulėmė jo istoriškumas ir svarbios Lietuvai metinės – 2009 m. bus minimas Lietuvos tūkstantmetis, o 2010 m. – Žalgirio mūšio 600-osios metinės.

Kultūros ministerija pritarė šio filmo (rež. R. Banionis) kūrimui. Scenarijuje atspindėti įvykiai atskleidžia vieno audringiausių Lietuvos valstybės kūrimosi laikotarpio dvasią, kai savo jėgas valdovų sostuose išbandė Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas ir būsimasis Lenkijos karalius Jogaila. Pagrindinis dėmesys skiriamas Lietuvos kunigaikščių santykių evoliucijai, atskleidžiamas dviejų asmenybių ir valstybių suartėjimas, padėjęs sutelkti jėgas lemiamai kovai su grėsminga priešo kariuomene.

Kainuos daug

Šio istorinio filmo gamybai reikalingos didelės lėšos. Dalinis filmo finansavimas bus skiriamas iš valstybės biudžeto lėšų. Kultūros ministerija prašo Lietuvos savivaldybių asociacijos paskleisti informaciją apie kuriamą filmą, siekiant savivaldybių paramos filmui gaminti. Lietuvos respublikos Vyriausybės Strateginio planavimo komiteto posėdyje buvo nutarta pritarti, kad Kultūros ministerija kartu su Finansų ministerija, kai bus rengiami 2009 m. ir 2010 m. valstybės biudžeto projektai, spręstų šio filmo sukūrimo finansavimo klausimą. Užsienio reikalų ir Kultūros ministerijos informuotų Lenkiją, Vokietiją, Ukrainą, Čekiją, Baltarusiją ir Rusiją apie filmo įtraukimą į Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimo programos priemonių planą, siektų užsienio šalių dalyvavimo kuriant filmą, ieškotų galimybių jį platinti ir pristatyti užsienyje.

Prodiuserio teigimu, filmo biudžetas turi siekti 17 mln. litų. Sumanymui įgyvendinti trūksta 5 mln. litų. Kreiptasi į Europos fondus, kurie domisi šiuo filmu ir žada paremti. Šis sumanymas sudomino lenkus, ir jie tikrai svariai prisidėtų, bet tuomet dėl tam tikrų istorinių aplinkybių tektų keisti filmo scenarijų. Daug paramos tikimasi iš savivaldybių. Kupiškio savivaldybė aplankyta dvidešimt penkta. Savivaldybės žada paramą, bet iš esmės situacija sudėtinga, todėl siekiama projektą pagarsinti per žiniasklaidą, supažindinti su juo visuomenę.

„Kiek gausime paramos – klausimas. Nepaisant to, filmą vis tiek kursime. Tačiau nuo biudžeto dydžio priklausys kokybė“, – sakė K. Petrulis, patikindamas, jog „Žalgiris – Geležies diena“ pasieks žiūrovus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nora NORVILAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video