2024/09/22

Mokslo metų pradžia: draudimai ir jų pasekmės

Seimo priimtas visuotinis draudimas rugsėjo 1-ąją neparduoti alkoholio šį pirmadienį nesutrukdė kai kuriems Lietuvos mokiniams mokslo metų pradžią pasitikti neblaiviems. Antradienį šalies policijos suvestinėse teko skaityti apie sulaikytus neblaivius nepilnamečius ne tik gatvėse, bet ir prie automobilio vairo. Nemažai jų išgėrusių sulaikyta Šiauliuose – net vienuolika.

Kaip rugsėjo 1-oji praėjo mūsų mieste?

Alkoholiu parduotuvės neprekiavo

Visi didieji prekybos centrai iš anksto įspėjo, kad rugsėjo 1-ąją alkoholiu nebus prekiaujama, bet labai žymaus jo pirkimo rugpjūčio 31-ąją nebuvo.

„Tie, kurie nutarė rugsėjo 1-ąją švęsti su alkoholiu, pasirūpino iš anksto“, – išgirdusi, kad pardavėjų teiraujamės apie prekybą alkoholiu, į pokalbį įsijungė vyresnio amžiaus moteris. – Nieko tas draudimas neduos, kas gėrė, tai ir gers, o kas pamiršo iš anksto pasirūpinti – eis į „taškus“.

Rugsėjo pirmosios vakare Kupiškyje esančios kavinės buvo apytuštės – didesnio jaunimo antplūdžio nesulaukė – pulkeliais teko matyti einantį jaunimą iš kolektyvinių sodų.

Matyt, vis dažniau kalbant apie girtaujantį jaunimą, jų pasilinksminimo vietos keičiasi – stengiamasi išgėrus viešai nesirodyti.

Draudimas – tiesiog juokingas

Kavinių savininkai „Kupiškėnų mintims“ vienbalsiai teigė, jog draudimas rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu neišspręs nepilnamečių girtavimo problemos. O gal jie taip mano, jog patyrė daug nuostolių? „Tai ne nuostoliai, o greičiau apyvarta nukentėjo. Nepaisant to, kavinė tą dieną buvo pilna, gal tai lėmė, jog atidaryta nauja pobūvių salė, – sakė UAB „Narjanta“, kuriai priklauso kavinė „Janta“, direktorius Bronislovas Domža. – Vaikams užtenka ir sulčių, o mokytojai ta proga galėtų pakelti kavinėje šampano taurę. Draudimas vieną dieną prekiauti alkoholiu nesumažins nepilnamečių girtavimo“. Pasak verslininko, policijos pareigūnai turėtų susidomėti, kur jaunimas „švenčia“ rugsėjo 1-ąją, gal tai būtų geresnis būdas kovoti su šia bėda. Nijolė Naglienė, kavinės „Merkurijus“ savininkė, teigė, jog apyvarta sumažėjo perpus. Jos nuomone, alkoholio visai nereikėtų vartoti, tačiau saikingas gėrimas dar nieko nepražudė. „Per penkerius mano vadovavimo kavinei metus rugsėjo 1-ąją neteko matyti padauginusių alkoholio, o nepilnamečiams mes jo niekada neparduodame“, – teigė verslininkė pridurdama, jog draudimas – ne išeitis. Kavinės „Savana“ savininkas Žilvinas Vareika mano, jog nuostolių patyrė ne kavinė, bet patys jos lankytojai, priversti gurkšnoti šia proga sultis. Jis tvirtino, kad šis draudimas netikęs. Vilius Valintėlis, kuriam priklauso UAB „Bočiupis“, apimantis daug rajono parduotuvių ir alaus barų, paklaustas apie patirtus nuostolius sakė, jog jie labai dideli. „Draudimas pirkti alkoholio tik dar labiau traukia nepilnamečius tai padaryti – nusipirkti iš anksto jo nerealų kiekį“, – tvirtino verslininkas.

Svaigalai apsuko jaunas galvas

Rugsėjo pirmosios išvakarėse policijos pareigūnai gavo pranešimą apie eismo įvykį Lauko gatvėje. Nuvykus buvo nustatyta, kad automobilį vairavo neblaivus nepilnametis, kuris nesuvaldęs jo nuvažiavo nuo kelio. Gerai, kad apgadintas tik automobilis, o žmonių aukų išvengta. Vaikinui nustatytas 1,96 promilės girtumas (vidutinis girtumo laipsnis). Avariją sukėlęs nepilnametis buvo perduotas artimiesiems.

Naktį iš rugpjūčio 31-osios į rugsėjo 1-ąją Gedimino gatvėje „ilsėjosi“ neblaivi mergina. Atvykę policijos pareigūnai rado nepilnametę, kuriai nustatytas net 2,75 promilės girtumas (sunkus girtumo laipsnis). Belieka tik spėlioti, kodėl ji nusprendė taip pasitikti naujus mokslo metus.

Nežinia, ko nepasidalijo du broliai, kad sprendžiant jų ginčą prireikė net policijos pagalbos.

Pareigūnams nuvykus nurodytu adresu, rasti besipykstantys broliai – 27-erių metų jaunuolis aiškinosi su nepilnamečiu, gerokai išgėrusiu (nustatytas 1,9 promilės girtumas) broliu.

Tą patį vakarą policijos pareigūnams pastebėjus įtartinai besielgiančius tris jaunuolius, kilo įtarimas, kad jie gali būti išgėrę. Tai pasitvirtino. Vienam nepilnamečiui buvo nustatytas 1,14 promilės girtumo laipsnis, o jo draugams, jau sulaukusiems pilnametystės, – 1,87 ir 2,23 promilių girtumas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ, Nora NORVILAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video