2024/09/22

Kaimas be bendruomenės – kaimas be ateities

Šepetos kaimo bendruomenės patalpų prieigose šeštadienio vidurdienį buvo pilna automobilių. Mat sulėkė čia kone visų rajono kaimo bendruomenių, o jų pastaruoju metu jau aštuoniolika, atstovai, Alizavos, Kupiškio, Subačiaus seniūnijų seniūnai, atvyko rajono mero pavaduotojas Aidas Mikėnas ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaitiekus Gaidukevičius.

Renginio pradžioje Žemės ūkio rūmų atstovė savivaldai rajone Genė Žilinskienė sakė, jog šis pasitarimas – mūsų krašte jau juridiškai veikiančios kaimo bendruomenių asociacijos sąjungos pirmasis renginys. Pabrėžė, jog labai svarbu, kad ši kupiškiečių asociacija priklauso ir respublikinei kaimo bendruomenių asociacijai. Vadinasi, turėsime ir daugiau pasitikėjimo, ir galimybių keisti savo gyvenamųjų vietovių infrastruktūrą bei žmonių gyvenimo kokybę.

Kupiškio rajono kaimo bendruomenių asociacijos sąjungai, įregistruotai praėjusį lapkritį, priklauso aštuonios narės. Tačiau manoma, jog stojamasis bei nario mokesčiai nebus kliūtis priklausyti jai ir kitoms – jau veikiančioms bei tebesikuriančioms kaimo bendruomenėms. Antai Subačiaus seniūnas Vidmantas Paliulis sakė, jog pastaruoju metu savivalda žmonių labai susidomėta. Iki šiol seniūnijoje veikė tik Lukonių kaimo bendruomenė, o dabar jau kalbama apie Subačiaus gyvenvietės, Subačiaus miestelio, Valakų ir Miliūnų kaimų. Alizavos seniūnas Antanas Alkauskas pabrėžė, jog Salamiesčio, Alizavos, Palėvenėlės bendruomenės jau turi kelerių metų veiklos patirties, tad jų pavyzdys yra didelė paskata susitelkti ir palyginti stambios Bakšėnų gyvenvietės žmonėms. Pradžia nelengva – reikia ne tik iniciatyvinės grupės, bet ir asmens, kuris sutiktų imtis nemažų rūpesčių. Kupiškio seniūnas Julius Vytautas Semėnas, dalydamasis mintimis apie tai,

jog imlūs naujovėms paprastai visada laimi, pateikė pavyzdžių ir iš savosios teritorijos. Kai kūrėsi pirmosios bendruomenės, didelės Virbališkių gyvenvietės žmonės vis lūkuriavo, o dabar jau sielojasi, jog nuo tų bendruomenių, kurios susikūrė prieš kelerius metus, tik dabar susibūrę būtų labai atsilikę. Belieka dvejojančiuosius padrąsinti, jog eiti pramintu taku jau šiek tiek paprasčiau.

Apie tai, su kokiais vargais susidūrė, norėdamos turėti patalpų sodiečių reikmėms, kiek savo sumanymams įvykdyti paaukojo laisvalaikio ir net asmeninių lėšų, pasakojo Salamiesčio kaimo bendruomenės pirmininkė Marija Baniulienė, jos pavaduotoja Aldona Janilionienė. Ir kitų bendruomenių atstovai kalbėjo, jog kaimo bendruomenės gyvos finansuojamų projektų dėka plius… kelių žmonių entuziazmas. Tačiau ir tokie altruistai vieną dieną susimąsto, ar iš tikrųjų tam neturėtų būti skiriama lėšų ir iš Valstybės biudžeto.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video