2024/04/27

 

RUSIJOS TOLIMUOSIUOSE RYTUOSE ATSIDARĖ BALSAVIMO APYLINKĖS

EPA-ELTA nuotrauka

Rusijos Tolimuosiuose Rytuose prasidėjo tris dienas truksiantis balsavimas per vadinamuosius prezidento rinkimus, pratęsiančius prezidento Vladimiro Putino valdymą dar šešerius metus.

Balsavimo apylinkės Kamčiatkos pusiasalyje atsidarė penktadienį 8 val. vietos (ketvirtadienį 4 val. Lietuvos) laiku ir bus uždarytos sekmadienį 20 val. Kaliningrade, Rusijos eksklave tarp Lenkijos ir Lietuvos.

„Rinkimų“ didžiausioje pagal plotą pasaulio šalyje, nusidriekusioje per 11 laiko juostų, pirmųjų prognozių tikimasi iškart po balsavimo.

Valstybės kontroliuojamos apklausos rodo, kad beveik ketvirtį amžiaus valdžioje esantis 71 metų V. Putinas surinks daugiau nei 80 proc. balsų ir valdys dar vieną kadenciją iki 2030 metų. Tai būtų geriausias jo rezultatas.

V. Putinas turi tris varžovus, tačiau juos paskyrė Kremlius ir jų politika tokia pati kaip ir V. Putino. Jie neturi jokių galimybių laimėti, bet taip siekiama sudaryti įspūdį neva rinkimai tikri. Jokiems opozicijos kandidatams, pasisakiusiems prieš V. Putino karą Ukrainoje, dalyvauti neleista.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai nebuvo pakviesti stebėti balsavimo.

Maskva skelbia, kad Rusijoje yra 112 mln. balsavimo teisę turinčių rinkėjų, bet į šį skaičių įeina 4,5 mln. žmonių okupuotose Ukrainos Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono srityse. Be to, teisę balsuoti turi 2 mln. rusų, gyvenančių kitose šalyse.

V. Putinas žūtbūt nori parodyti, kad jį palaiko visa tauta, todėl siekia kuo didesnio rinkėjų aktyvumo. Rinkimų išvakarėse jis ragino rusus parodyti „patriotiškumą“ ir balsuoti, sakė, kad „visi mes esame viena didelė šeima“.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video