2024/04/27

 

PO SPROGIMO JAUNIMO GATVĖJE GYVENTOJŲ EVAKUOTI NEPRIREIKĖ (papildyta)

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotraukos

Po dujų sprogimo Kupiškio Jaunimo g. 1 daugiabučiame name penktadienio vakarą, vasario 10 dienos ryte buvo sušaukta Kupiškio rajono ekstremalių situacijų operacijų centro komisija, vadovaujama Kupiškio rajono savivaldybės vicemero Valdo Šateikos.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Komisijos nariai buvo nuvykę į įvykio vietą, susitiko su buto, kuriame įvyko nelaimė, savininku, pasikalbėjo su namo gyventojais.

Buvo koordinuota pagalba dujų sprogimo padariniams šalinti.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ buvo įpareigotas nedelsiant atlikti nukentėjusio buto bei gretimų butų elektros sistemos patikrą. Nedelsiant atliktos ir vandentiekio linijos patikros.

Specialistai įvertino ir nustatė, kad namo gyventojų evakuoti nereikia, kad pastato techninė būklė po šio įvykio, pirminiais duomenimis, pavojaus jiems nekelia. Komunalininkai parūpino priekabą sukrauti po sprogimo į lauką išsviestų langų ir kitų daiktų liekanoms.

Pasak V. Šateikos, nuspręsta vasario 12 dieną kviesti pakartotinį Operacijų centro posėdį dėl tolimesnių veiksmų nustatymo.

Per šį nelaimingą atsitikimą nukentėjusios buto šeimininkės sveikatos būklė išlieka sudėtinga. Moteris gydoma reanimacijos skyriuje.

Kupiškio rajono ekstremalių situacijų operacijų centro komisijos posėdis.

Saugumu rūpinosi

Šeštadienio ryte po sprogimo laiptinėje sutiktas buto, kur įvyko nelaimė šeimininkas „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad visada užsukdavo dujų sklendes išeidami iš namų. Jos buvo dvigubos. Dėl didesnio saugumo. Jomis pasirūpinti rekomendavo dujininkai po dujų sprogimo prieš porą metų Kupiškio Krantinės g. daugiabučiame name. Šįkart su tomis sklendėmis buvo kitaip.

Žmona vakare pajuto dujų kvapą, ėjo pažiūrėti ir spustelėjo elektros jungiklį. Tuomet ir driokstelėjo.

Gaisras po sprogimo daugiabutyje nekilo, nes karšio banga išlėkė pro išdaužtus langus, bet bute, kur įvyko dujų nuotėkis, žalos pridaryta nemažai ir sienoms, ir luboms, ir baldams.

Vyras labiausiai buvo susirūpinęs žmonos būkle, kuri smarkiai šio įvykio metu nukentėjo ir buvo išvežta į ligoninę.

Lyg žemės drebėjimas

Po nelaimės pašnekinta viena nukentėjusių nuo dujų nuotėkio kaimynė pasidalino ir savo patirtimi. Pasak jos, smūgis buvo toks kaip žemės drebėjimo, atrodė lyg viskas sujudėjo. Jį lydėjo ir didelis garsas.

„Ruošiausi miegoti. Stovėjau prie lovos. Pajutau, kad grindys tarytum sulingavo po kojomis. Po akimirkos suabejojau, ar tikrai taip, ar man galva susvaigo.

Netrukus pamatėme, kad per ventiliacijos angą krenta kažkokios dulkės, nešvarumai.

Pamaniau, kad mūsų bute kažkas nutiko. Mes jau penkiolika metų nebesinaudojame dujomis maisto gaminimui. Tik bendras dujų vamzdis eina per butą“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, netrukus atvažiavo greitoji medicinos pagalba. Artimiausi kaimynai puolė padėti nukentėjusiems kas kuo gali. Reikėjo užsandarinti langus. Greitai ir Savivaldybės atstovai prisistatė. Atvežė plokščių langams užkalti. Langų daug be stiklų liko, nes butas tas 4 kambarių. Ryte mačiusi, kad kaimynų šarvo durys buvo kažkiek išlenktos nuo sprogimo bangos, bet nesulūžusios.

„Labai gaila žmonių. Tikrai jie labai tvarkingi, rūpestingi kaimynai. Net sunku pagalvoti, kad jiems galėjo tokia nelaimė nutikti. Ypač gaila buto šeimininkės“, – kalbėjo pašnekovė.

Neoficialiai pašnekintas vienas dujininkų atstovas teigė, ši nelaimė įvyko dėl gyventojo neatsakingo dujų naudojimo. Nebuvo užsuktas pagrindinis dujų kranas. Gal užmiršo užsukti po maisto gamybos. Tas namas naujai renovuotas, visa dujų sistema buvo patikrinta.

Kaip pranešė Policijos departamentas, vasario 9 d. apie 21 val. 59 min. Kupiškyje, Jaunimo g., daugiabučiame name, bute, dėl dujų nuotėkio įvyko sprogimas. Penktadienio vakarą įvykusio incidento metu išdužo buto langai bei nukentėjo buto gyventoja, gim. 1963 m. Moteris dėl viso kūno nudegimo paguldyta į ligoninę.

Surinkta medžiaga pagal LR BK 187 str. 1 d. (sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo).

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kiek Kupiskyje jau susprogo butu dėl duju nuotekio NEMAZAI ir su aukomis. Kelinta karta visos tarnybos lekia i Krantines gatve????? Visame kieme jautesi stiprus duju kvapas.Buvo dienos metas. .ISVADA—–DUJU NUOTEKIO N E N U S T A T Y T A. Juokinga , jei nebutu graudu.

  • Gal laikas ir savivaldybei susidomėti ar saugūs rajono gyventojai. Saugumas tai ne vien chuliganų nebuvimas.

  • O kas kalti kai per veržlias eina dujos, kas jas turi tikrinti ir priveržti anksčiau žiūrėdavo tikrindavo o dabar tik mokam mokesti už priežiūrą per mėn net po 5, 76 eur. kad ir bus kranelis užsuktas jei bus susikaupus dujų aplinkoje ir jas uždegus vis tiek sprogs ne per metinėkit savo darbo ir atsakomybės ant gyventojų , vartotojų . Taip dujų kraneliai būtina sukinėti tai apsauga reikia tai įsiminti ir gi prisiimti atsakomybe jau tiek Kupiškyje nelaimių su žalojami žmonės .Siaubas reikia imtis rimtų priemonių mažiau abejingumo ir ne vien kartoti kad nėra pinigų gal reikia tankiau tikrinti visus įrenginius.

    • Pajuta kvapą – jokiais būdais nejunk elektros prietaisų, užsuk kranelį, atidaryk langus ir kviesk dujininkus. Elementaru.

      • Tai dujininkai ir buvo kviesti ir šiuo atveju ,bet kažkodėl neatvažiavo o po pusvalandžio sprogo akivaizdžiai trūksta atsakomybės tai ir matosi darbo rezultatai Dujų kvapas buvo juntamas ir kituose namuose . Reikia pradėti dirbti atsakingiau o nežaisti su žmonių gyvybėmis ir jų turto su naikinimu

  • Ne dujininkai kalti, kad gyventojai debilavoti. Tam ir pastatytas kranelis, kad juo naudotis.

    • Pritariu Juozui .

      • Ne gyventojai kalti kai per visas sklendis eina dujos ir seni įrenginiai jei aukšto slėgio nebūtų tai ir dujų kvapo nesijaustų kiekvienoje laiptinėje gyventojai pagal jus debiliovi o kokie dujininkai jeigu ne dirba savo darbo ir kratos atsakomybės

  • Tuojau visus daugiabucius susprogdins dujininkai. Nesugeba susitvarkyti su darbu,LAUK …Mokesti tai nezmoniska lupa nuo gyventoju ir pastoviaja dali ir uz m3. Dujininkai turetu atlyginti patirtus nuostolius gyventojams.

  • Ką Jūs čia komentuojate. Jeigu vakar tame pačiame name patikrinus dujų nuotekį ties skaitiklių ir sujungimais, net keliuose butuose rastas dujų nuotėkis ir net ne vienoje vietoje. Kaip jums atrodo, atsisuki pagrindinę sklendę, gamini maistą ir prie skaitiklio ar sujungimų eina dujos. Kvapo tai nėra, nustatoma tam tikrais prietaisais. Nieko kito nelieka, tik atsisakyti dujų. Jokios periodinės priežiūros, nors pastoviosios dalies mokestis mokamas. Tik neaišku už ką

  • Negi dar yra žmonių,kurie nežino,kad padinaudojus dujomis kas kart reikia užsukti kranelį! Va čia tai tikrai siaubas.

  • Teisus anonimas. Dujų tiekėjo darbininkai gedimo galus slėpė jau vos prašvitus. Dujų slėgis vamzdyne buvo labai didelis, nes uždegus dujinę viryklę liepsna ir garsas buvo lyg raketos. Dujos prasiveržė pro viryklės uždarymo ventilius, jie iškar užsiliepsnojo. Dujiniai prietaisai tokiems slėgiams nėra pritaikyti. Dujų tiekėjams reikia pripažinti gedimą, o neieškoti sliekų..

  • Nesuprantu Balčiūnas Duju darbuotojų patapo. Visą gyvenimą nedirbo lygtais į dabar jau dujų specialistas. Ir dar šneka žmonės patys kalti apsaugok ir apsviesk

  • Teko girdėti, kad nebeleidžia dujininkai atsijungti dujų. Bet jei visas namas atsisakytų…. Juk visi daugiabučiai sėdi ant parako statinės.

    • Tikrai leidzia pats spalii men atsisakiau reikia truputi susimoketi ir atjungia

  • Dar palaukit bus tyrimas slėgis buvo per didelis išputė pagrindinius dujų vožtuvus. Tai bandyta jau nuslėpti. Tą vakarą ne vieni skundėsi dujų kvapų..Vėl nori suversti kaltę žmonės o ne savo darbą aplaidžiai vykdantys dujų tiekėjai.

    • Jei ir kiti namo gyventojai jautė kvapą tai tikrai ne buto šeimininkai kalti. Jei neuždarius sklendės įvyksta nuotėkis, tai dujininkai kalti. Jei aš gaminu 4val maistą tai reiškia visas 4 val kaupiasi dujos bute,juk pagrindinis kranas atidarytas. Su dujomis Kupiškyje problema.

  • Ką tie dujininkai nesąmones kalba? O tai kam tada pastoviosios dalies mokestį (4,91 Eur. nuo 2023-12-01, o anksčiau -5,30) gyventojai moka. Už ką……. Jeigu patikrinimų jokių nėra. Ir nereikia meluoti. Šiandien to pačio namo kituose butuose tikrinote nuotėkį. Ir net keliuose butuose nustatėte dujų nuotėkį. Kur saugumas. Gyventojai tikrai atsijunkite dujas, nes vėl prisišauksime nelaimes.

    • Taip išeina, kad pasinaudojus dujomis, kas kartą reikia užsukti dujų kranelį ? tai už ką mes mokame abonementinį mokestį ? Kad kiekviena kartą kaltė būtų suversta ant gyventojo? Dirbkit savus darbus , kad daugiau taip nenutiktų o ne ieškokite ant ko suversti kaltės.

      • O tai kranelio nesukiojat? Žaidžiat rusišką ruletę?

      • O jūš ir vandens kranelį paliekat atsuktą ?

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video