2024/04/27

 

TURKIJA MINI VALSTYBĖS ĮKŪRIMO ŠIMTMETĮ

Sekmadienį Turkija mini valstybės įkūrimo 100-metį. Šalyje vykstančiuose šventiniuose renginiuose dominuoja valstybinės vėliavos spalvos ir valstybės kūrėjo Mustafos Kemalio Atatiurko portretai. EPA-ELTA nuotrauka
Turkija mini valstybės įkūrimo šimtmetį.
EPA-ELTA nuotrauka

Sekmadienį Turkija mini valstybės įkūrimo 100-metį. Šalyje vykstančiuose šventiniuose renginiuose dominuoja valstybinės vėliavos spalvos ir valstybės kūrėjo Mustafos Kemalio Atatiurko portretai.

Šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas padėjo vainiką Atatiurko mauzoliejuje Ankaroje.

Atatiurkas paskelbė Turkija respublika 1923 m. spalio 29 d., praėjus daugiau nei metams po oficialios Osmanų imperijos pabaigos.

Jis vedė Turkiją sekuliarizmo keliu, įskaitant griežtą Bažnyčios ir valstybės atskyrimą, ir nubrėžė provakarietišką kursą. Moterims buvo leista balsuoti ir kandidatuoti į valstybines pareigas; romėnų abėcėlė pakeitė arabiškąją.

Atatiurko – turkų tėvo – asmenybės kultas tęsiasi iki šiol, tačiau jis kritikuojamas dėl savo politikos mažumų atžvilgiu.

Dabartinis šalies vadovas R. T. Erdoganas sulaukia kritikos už Turkijos islamizavimą ir nusigręžimą nuo Atatiurko idėjų. Jis laikomas galingiausiu šalies politiku nuo Atatiurko laikų ir ne kartą gyrė Osmanų imperiją.

Justina Vaišvilaitė (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video