2024/04/28

 

PREZIDENTAS DEKRETU PATVIRTINO SKAPIŠKIO HERBĄ

Rugsėjo 26 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dekretu patvirtino Skapiškio herbą.

Skapiškio miestelio heraldikos simboliai du – varpas ir Šv. Laurynas.

„Varpas simbolizuoja buvusios Skapiškio senosios Šv. Lauryno Kankinio bažnyčios varpų legendą (Maironis „Užkeiktas Skapiškio varpas“). Varpo dekore vaizduojama auksinė šv. Lauryno figūra – nuo pirmųjų amžių yra labiausiai garbinamas Romos kankinys, simboliškai saugo namus nuo gaisro. Paveiksluose šv. Laurynas vaizduojamas su diakono drabužiais. Pagrindinis jo atributas yra grotos ant kurių buvo kankinamas ir kankinių palmės šakelė.

Kasmet Skapiškio bažnyčioje vyksta šv. Lauryno atlaidai.

Herbo laukas sidabrinis. Sidabras heraldikoje reiškia vandenį, tyrumą, dorą. Vanduo simboliškai primena varpo legendą – nuskendusius varpus Skapiškio ežere ir skambančius iki šiol. Raudona varpo spalva simbolizuoja vietos žmonių drąsą ir narsą ginant Lietuvos valstybę – 1863–1864 m. sukilimo, Lietuvos partizaninio pasipriešinimo laikotarpiu. Auksinė spalva heraldikoje simbolizuoja saulę, dvasinį turtą, dieviškąją išmintį.

Skapiškio herbo sidabro ir raudonos spalvos santykis asocijuojasi su Aukštaitijos heraldikos spalvomis“, – teigia Kupiškio rajono savivaldybė.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video