2024/04/27

 

APIE ARTĖJANČIUS KUPIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS MERO RINKIMUS

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad 2023 m. spalio 8 d. vyks pirmalaikiai Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimai ir pateikia svarbiausią su šiais rinkimais susijusią informaciją.

Balsuoti šiuose rinkimuose gali 18 metų sulaukę Lietuvos Respublikos piliečiai, gyvenantys Kupiškio rajono savivaldybėje ne trumpiau kaip 60 dienų iki rinkimų dienos (rugpjūčio 9 d.).

Dėl Kupiškio rajono savivaldybės mero posto varžosi penki kandidatai:

  1. Žilvinas Aukštikalnis, iškeltas Liberalų sąjūdžio;
  2. Eglė Blaževičienė, iškelta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos;
  3. Edmundas Jonutis, iškeltas Lietuvos regionų partijos;
  4. Vytautas Mockus, iškeltas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų;
  5. Algirdas Raslanas, iškeltas Lietuvos socialdemokratų partijos.  

Pasidomėti kandidatų biografijomis ir surasti daugiau duomenų apie juos galima Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje www.vrk.lt.

Taip pat VRK iniciatyva yra nufilmuota šiuose rinkimuose dalyvaujančių kandidatų diskusijų laida. Jos įrašas bus skelbiamas nuo rugsėjo 28 dienos interneto naujienų portaluose www.delfi.lt ir www.15min.lt bei VRK interneto svetainėje. Rinkėjai jiems patogiu metu gali peržiūrėti laidos įrašą ir sužinoti kandidatų nuomonę įvairiais klausimais.

Kur ir kada balsuoti?

Pagrindinė pirmalaikių Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimų diena – spalio 8-oji, sekmadienis.

Rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti galės 24-ose rinkimų apylinkėse, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.  

Rinkimų apylinkių sąrašas>>

Tie rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių rinkimų dieną negalės atvykti balsuoti, tai galės padaryti iš anksto.

Išankstinis balsavimas vyks Kupiškio rajono savivaldybės pastate

Spalio 3, 4 ir 5 dienomis (antradienį-ketvirtadienį) bus organizuojamas balsavimas iki rinkimų dienos Kupiškio rajono savivaldybės pastate (Vytauto g. 2, Kupiškis). Rinkėjai bus laukiami nuo 7 iki 20 val. Einant balsuoti reikia pasiimti tik asmens dokumentą.

Balsavimas specialiuosiuose punktuose

Spalio 4, 5 ir 6 (trečiadienį-penktadienį) galės balsuoti rinkėjai, esantys Kupiškio rajono savivaldybės teritorijoje veikiančiose sveikatos priežiūros, socialinės globos įstaigose ar bausmių vykdymo įstaigose sudarytuose specialiuose balsavimo punktuose. Čia įrengtose balsavimo vietose bus galima balsuoti šių įstaigų darbo valandomis pagal iš anksto sudarytą grafiką.

Spalio 6–7  dienomis (penktadienį-šeštadienį), nuo 8 iki 20 valandos, rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose.

Balsuoti namuose turi teisę tie Kupiškio rajono savivaldybės rinkėjai, kurie rinkimų dieną yra sulaukę 70 ir daugiau metų, negalią turintys rinkėjai, neįgaliuosius namuose slaugantys ar juos prižiūrintys asmenys ir dėl ligos laikinai nedarbingi žmonės, kurie yra įtraukti į balsuojančių namuose sąrašus.

Dėl galimybės balsuoti namuose reikėtų kreiptis į savo rinkimų apylinkę telefonu, el. paštu arba portale www.rinkėjopuslapis.lt 

Rinkėjų, laikinai apsistojusių konkrečios rinkimų apylinkės teritorijoje ir neįrašytų į tos apylinkės rinkėjų sąrašą, prašymai balsuoti namuose priimami iki spalio 4 d.

Išreikšti pageidavimą balsuoti namuose galima taip pat ir tuo metu, kai rinkimų komisijos nariai atneša į namus informacinį pranešimą apie vyksiančius rinkimus. Pranešimai apie rinkimus rinkėjams bus platinami iki rugsėjo 30 d. 

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas balsuojant yra asmens dokumentas, kuriame yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas. Todėl norint balsuoti pakanka pasiimti tik vieną iš šių asmens dokumentų: Lietuvos Respublikos pasą, asmens tapatybės kortelę, vairuotojo pažymėjimą, ir pan.

Jei prireiktų antrojo rinkimų turo

Jeigu šiuose rinkimuose prireiktų organizuoti pakartotinis balsavimą, vadinamąjį antrąjį turą, jame varžytųsi du per pirmąjį rinkimų turą daugiausiai rinkėjų balsų surinkę kandidatai. Pakartotinis balsavimas būtų organizuojamas lygiai po dviejų savaičių – spalio 22 d.

Atitinkamai rinkėjai galėtų balsuoti iš anksto ir pakartotinio balsavimo metu Kupiškio rajono savivaldybės pastate spalio 17–19 d. nuo 7 iki 20 val.

Antrasis rinkimų turas specialiuosiuose punktuose būtų organizuojamas spalio 18, 19 ir 20 dienomis.

Pakartotinis balsavimas namuose būtų organizuojamas spalio 20 ir 21 dienomis.

Visais atvejais balsuojant rinkėjui tereikia turėti tik savo asmens dokumentą.

Informaciją parengė Vyriausioji rinkimų komisija

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video