2024/04/29

 

JAVAPJŪTĖ: DERLIUS ŠIEMET ŪKININKŲ NEDŽIUGINA

Nors javapjūtė eina į pabaigą, praėjusio ketvirtadienio popietę prie elevatorių Technikos gatvėje rikiavosi nemaža laukiančiųjų eilė. Autorės nuotrauka

Prie elevatorių Kupiškyje, Technikos gatvėje, driekiasi netrumpos traktorių, sunkvežimių su grūdais eilės. Vieni ūkininkai šių metų derlių jau nuėmė, kiti dar skuba tai padaryti. Prognozuota, kad dėl sausros smarkiai nukentėjus pasėliams, ir derlius bus mažesnis. Ar šios prognozės pasitvirtino? Kokia šiųmečio derliaus kokybė? Ar grūdų augintojus džiugina supirkimo kainos?

Jurga BANIONIENĖ

Metai – prastesni

Vienas stambiausių Kupiškio rajono ūkininkų Egidijus Černius sakė, kad derlius nuimtas dviejuose trečdaliuose pasėlių.

„Rapsai nuimti, žieminiai miežiai, kviečių didžioji dalis. Dobilų irgi beveik pusė nukulta. Pradėjome žirnius kulti, tada grįšime prie kviečių. Nekalbu apie grikius, kukurūzus, kanapes, kuriuos daug vėliau kulsime. Derlingumas šiemet nestebuklingas, palyginti su pastaraisiais penkeriais metais, pats prasčiausias. Vasarinių kultūrų tos vietos, kur jos augo, labai išdžiūvo, net ne visos sudygo. O žieminės irgi, kur žemės arčiau smėlio, plotais visai sudžiūvo. Vertinant Lietuvos mastu, šalies žemdirbiams šie metai bus prastesni. Ypač mūsų regionui – Kupiškio, Rokiškio, Utenos, Anykščių, kur sausra stipriau palietė“, – kalbėjo E. Černius.

Grūdų kokybė, anot pašnekovo, įvairi. „Pradžioje kūlėme geros kokybės, dabar – prastesnės. Maistinių kviečių jau nebeturime, pradėjome kulti pašarinius.

Derlių vežame į sandėlius, vieną kontraktą kviečių pardavimo geresne kaina turiu, ir rapsų. Daugiau jokie pardavimai nevyksta, nes kainos labai stipriai šokinėja. Nežinome, ką daryti, kiek bus įmanoma, kiek leis finansai, lauksime, o kai reikės parduoti, teks tai padaryti, negali metus išlaikyti viso derliaus.

Šiuo metu supirkimo kainos netenkina, ypač kai kuras, trąšos buvo pirktos pačiomis aukščiausiomis kainomis praeitą rudenį, žiemą, o grūdų dabar nusileido į labai stiprias žemumas. Bet reikia tikėtis, kad jos pasitaisys“, – vylėsi pašnekovas.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Verke ir verks nazai buozes zemiu prisigrobe..mazai prikule vargsai..tai zmonems kainas pakelsim ir atsiimsim..vat mastimas .

  • Tegul nespangsta, derlius rekordinis net Kauno grudai neturi kur jo sandeliuot, perteklius. O jie visada verkia.

  • Nu tegul nespangsta, Kauno grūdai net neturi kur talpyt derliaus, nes sakė jog rekordinis derlius šiais metais. O jie čia verkia. Eilės prie supirkimu punktų kosminės, derlius geras.

  • Nei vienais metais nemaciau tokiu eiliu prie Technikos g elevatoriaus .Traktoriu eile nusidriekusi net uz sankryzos.

  • Turtingiausi žmonės rajone yra ūkininkai. Pertekę viskuo, bet vis rauda ir rauda, vis dar mažai. Fe, kaip šlykštu.

  • Tas inkštimas ir dejonės išeina į gerą nes pasigaili valdžia ir pažiūrėkit kokius pinigus susižeria europinius vis mes juos gelbėjam nuo to ir kainos mums kyla kokia duona brangi ir visos kitos prekės

    • etatinis komentatorius..jaučiu ir apie krepšinį viską žinai..

  • Baikik kliedet nesamones ukininkai, kad vienu maisu maziau grudu ot tai tragedija, eiles traktoriu prie elevatoriu, kruvos lauke, tai is kur jie nukrito, is dangaus.
    Nesu girdejes kada jum buvo gerai, gal eikit dirbt valdiskus darbus prie statybu ar kitur nreiks metai is metu dejuot.

  • Pritariu komentatoriui, nepamenu nei gienų metų, kad ūkininkai pasidžiaugtų rezultatais, amžinos dejonės, visi visada turi ir nuostolių ir pelnų: toks gyvenimas, baikite inkšti.

  • Na ir kuek dar tie ūkininkai verks, kiek pasiklausai, nei vieno sezono nebuvo normalaus

Rekomenduojami video