2024/04/28

 

LIGONINĖJE DURIS ATVERS DIENOS GERIATRIJOS CENTRAS

Naujas Dienos geriatrijos centras duris turėtų atverti vasarą. Autorės nuotrauka

Kovo 30 dieną per Kupiškio rajono savivaldybės tarybos posėdį pritarta klausimui dėl VšĮ Kupiškio ligoninės struktūros, valdymo struktūros ir darbuotojų pareigybių sąrašo patvirtinimo. Ligoninės struktūra keičiama ją papildant nauju 12 vietų Dienos geriatrijos centru. Planuojama, kad čia paslaugos bus pradėtos teikti vasarą.

Jurga BANIONIENĖ

Įgyvendino projektą

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Reda Totorienė kalbėjo, kad Kupiškio ligoninė baigė įgyvendinti projektą „Geriatrijos dienos stacionaro ir ambulatorinių paslaugų plėtra VšĮ Kupiškio ligoninėje“.

„Įstaigos struktūroje numatyta įsteigti Dienos geriatrijos centrą su 12 vietų. Pareigybių sąrašas papildomas Dienos geriatrijos centro pareigybėmis, tai gydytojas geriatras, vidaus ligų gydytojas, vyresnysis slaugytojas, bendrosios praktikos slaugytojas, slaugytojo padėjėjas, ergoterapeutas, kineziterapeutas, socialinis darbuotojas, medicinos psichologas ir sanitaras“, – per posėdį kalbėjo Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja.

Plačiau apie šią naujovę paprašėme papasakoti įstaigos direktorių Julių Panką. Jis sakė, kad tai europinis projektas, pradėtas rengti 2017 metais.

„Atėjęs vadovauti ligoninei jau paveldėjau šį įpusėtą projektą, bet iškart susidūrėme su milžinišku išbandymu, kaip atlikti statybos remonto darbus, nusipirkti medicininę įrangą 2021–2022 metais, kai kainos buvo paskaičiuotos 2017–2018 m. Bet pavyko, tilpome į skirtas lėšas.

Ketvirtas ligoninės aukštas, kuriame ir bus Dienos geriatrijos centras, renovuotas, turime visą įrangą. Tam panaudotos europinės lėšos, žinoma, reikėjo prisidėti ir iš ligoninės lėšų, kadangi nebuvo numatyta tokių dalykų, kaip patalynė, virtuvės reikmenys – puodai, šaukštai, šakutės, taip pat priešgaisrinė įranga.

Šis geriatrijos projektas vykdomas visoje Lietuvoje. Respublikinės ir regioninės ligoninės, kurios yra apskričių centruose, turės stacionarinius geriatrijos skyrius. Daugelis jų jau veikia.

O rajoninėse ligoninėse, kurių buvo atrinkta trisdešimt, bus teikiamos dienos geriatrijos paslaugos. Mintis tokia, kad visuomenė sensta. Yra pediatrija – medicininė pagalba vaikui su savo specifika, pagalba pagyvenusiems žmonėms taip pat yra specifinė“, – pasakojo J. Panka.

Įsigyta įvairios medicininės – ergoterapijos, kineziterapijos įrangos.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Atgauti jėgoms ir sustiprėti

Pasak pašnekovo, Dienos geriatrijos centre galės lankytis asmenys, kuriems daugiau negu 60 metų ir turintys lėtinių ligų arba vieną sunkią, pavyzdžiui, patyrę insultą.

„Artimieji iš ryto atveš ir darbo dienai baigiantis asmenį pasiims. Ligonių kasos paslaugas finansuoja 15 dienų per metus. Jos negali trukti trumpiau negu 4 val. per dieną ir ilgiau nei 8 val. Galima sakyti, kad tai bus kaip vaikų darželis vyresnio amžiaus žmonėms.

Dienos geriatrijos centre dirbs gydytojas geriatras, bendrosios praktikos slaugytojos, padėjėjos, ergoterapeutas, kineziterapeutas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas. Visi šie specialistai darbuosis tam, kad žmogus kiek įmanoma sustiprėtų, atgautų prarastus įgūdžius ir galėtų toliau gyventi vienas ar šeimoje.

Tai ypač aktualu asmenims, patyrusiems insultą, taip pat sergantiems demensija“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Plačiau skaitykite balandžio 8 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • 15 dienų metuose . Pasaka , kaip valstybė rūpinasi senjorais ,

Rekomenduojami video