2024/04/25

 

BALSUOJANT IŠ ANKSTO ANTRAME RINKIMŲ TURE KUPIŠKĖNŲ AKTYVUMAS PANAŠUS

VRK nuotrauka

Tris dienas (kovo 14–16 d.) Lietuvos savivaldybėse vyko išankstinis balsavimas. Rinkėjai balsavo rinkdami 34 šalies savivaldybių merus.

Kupiškio rajone balsavimo teisę turi 14 320 gyventojų. Iki rinkimų, kurie vyks sekmadienį, kovo 19-ąją, savo balsą jau atidavė 9,54 proc. arba 1366 rinkėjai, tarp jų 104 specialiuose punktuose. Pirmame ture iš anksto balsavo truputį mažiau – 8,98 proc. rinkėjų.

Jurga BANIONIENĖ

Šiek tiek aktyvesni

Balsuoti iš anksto visoje Lietuvoje galėjo tik tie rinkėjai, kurie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę savivaldybėse, kuriose vyksta antras rinkimų turas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateiktais duomenimis, pirmą išankstinio balsavimo dieną Kupiškio rajone balsavo 381 gyventojas, antrą – 520, trečią – 361 rinkėjas. Iš viso – 1262 žmonės.

Specialiuose balsavimo punktuose (Kupiškio socialinės globos namuose, Kupiškio socialinių paslaugų centro Krizių centre, Subačiaus senelių globos namuose, Savarankiško gyvenimo namuose) per dvi dienas balsavo 104 gyventojai.

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis sakė, kad rinkėjų aktyvumas truputį didesnis nei per pirmą rinkimų turą.

„Daugiausia rinkėjų sulaukėme trečiadienį, antrą išankstinio balsavimo dieną, televizijai, radijui paskelbus, kad prasidėjo balsavimas, visi suskubo. Visomis dienomis žmonės aktyviausiai balsuoti ateidavo iš ryto“, – teigė pašnekovas.

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Nedideli trukdžiai

Pasak R. Aukštikalnio, išankstinis balsavimas vyko sklandžiai. Skundų negauta. „Jokių incidentų nesigirdėjo nei Kupiškio socialinės globos namuose, nei Subačiaus senelių globos namuose, nei kituose specialiuose balsavimo punktuose“, – tvirtino pašnekovas.

VRK pranešė, kad paskutinę išankstinio balsavimo dieną iš ryto sutriko Elektroninių valdžios vartų veikla. Kilo nesklandumų prisijungiant prie VRK informacinės sistemos, bet išankstinio balsavimo tai nesustabdė. Yra numatyta, ką daryti ir kaip organizuoti balsavimą tomis aplinkybėmis, jei balsavimo iš anksto metu dingtų galimybė rinkėjams atspausdinti išankstinio balsavimo lakštus ir pažymėti rinkėjus, kaip atėjusius balsuoti.

Rinkimų komisijoms buvo išsiųsta popierinė išankstinio balsavimo lakšto forma, kurią rinkimų komisijos gali naudoti pildydamos balsuoti atvykusių rinkėjų duomenis ir balsavimą toliau vykdyti įprasta tvarka.

Anot R. Aukštikalnio, kol sistema neveikė, tokiu būdu balsavo du rinkėjai. Sulaukė nepasitenkinimo iš vieno vilniečio, tačiau netrukus visi nesklandumai buvo sutvarkyti, juk ne komisija dėl to kalta.

Pakartotinio balsavimo dieną – kovo 19-ąją – rinkėjai turės atvykti į tos savivaldybės, kurioje yra deklaravę gyvenamąją vietą iki 2023 m. sausio 4 d., rinkimų apylinkes. Kupiškio rajone rinkėjai bus laukiami 24 rinkimų apylinkėse. Balsavimas vyks nuo 7 iki 20 valandos.

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens dokumentas: Lietuvos Respublikos pasas, asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Dėl Kupiškio rajono mero posto antrame rinkimų ture varžosi Dainius Bardauskas ir Vidmantas Paliulis.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Ne tik, kad vartelius kiemo, namo duris užrakinu, valstiečiui pasirodžius, bet ir šunis į kiemą išleidžiu.

  • Latras Petras už Paliulį ir Aldona net raudona, už pupulį, už Paliulį , mat jis rojų pažadėjo, muilo burbulų pasėjo, makaronų prikabino, kaip nuverst Bardauską žino. Genovaitė suskaičiavo kokį dešimt jo gerbėjų, tikinčių sapnais spalvotais, ir keliukais asfaltuotais. Jos kaimynka informavo : yra kaime ir kenkėjų, kurie meldžias už Bardauską, linki jam geriausio. vėjo, nori kad laimėtų ir dirbti galėtų. Kaip čia bus tik Dievas žino, Bronislava pripažino. Nemiegosit- sužinosit kovo devynioliktą .

  • Ačiū kad perspėjote,bet ką daryti tiems kurie neskiria spalvų bėgsiu perspėti kaimynės AČIŪ

  • Duok Dieve, kad tik neišrinktų to pažaduko pagyrūno. . Man tai kaimynai paskambina, pasako, kad jau Paliulis su raudona striuke laksto po kaimą, girdamas save kaip giedodamas. Aš tai tuoj duris brūkšt ir užsirakinu

Rekomenduojami video