2024/03/28

 

PATVIRTINO VISUOMENINIO ELEKTROS TIEKIMO KAINĄ PIRMAJAM PUSMEČIUI

Metanojos Žilėnaitės nuotrauka iš redakcijos archyvo

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) sumažino pirmojo metų pusmečio visuomeninio elektros tiekimo tarifą nuo 56,5 ct/kWh iki 28 ct/kWh.

Naująją kainą, kuri aktuali apie 470 tūkst. trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojų (kurie dar nepasirinkę nepriklausomo tiekėjo), VERT patvirtino trečiadienio posėdyje. 28 ct/kWh yra pirmajam metų pusmečiui nustatyta minimali kainos riba, iki kurios taikoma valstybės kompensacija.

Nutarta, kad nuo kovo 1 d. visuomeninį tiekimą užtikrinantis „Ignitis“ taikys 28 ct/kWh tarifą standartiniam vienos laiko zonos planui „Standartinis“. Dviejų laiko zonų plano dieninis tarifas nustatytas ties 32 ct/kWh, naktinis – 19,3 ct/kWh.

Plano „Namai“ vienos laiko zono kaina sieks 26,5 ct/kWh, dviejų laiko zonų – 30,2 ct/kWh (dieninė) ir 18,3 ct/kWh (naktinė).

Plano „Namai plius“ vienos laiko zonos tarifas sieks 26,1 ct/kWh, dviejų laiko zonų – 29,7 ct/kWh (dieninė) ir 18,1 ct/kWh (naktinė).

Plano „Išmanusis“ nakties dedamoji mažinama iki 19,1 ct/kWh, ryto – 21 ct/kWh, dienos – 27,5 ct/kWh, vakaro – 31,4 ct/kWh.

VERT prognozuoja, kad įsigaliojus pakeitimams, visuomeninio tiekimo tarifui gyventojams kompensuoti nebereiks 28,5 ct/kWh siekusios kompensacijos iš biudžeto. Iki 28 ct/kWh ribos reikės kompensuoti tik planų dviejų laiko zonų planų dieninės dedamosios tarifus bei „Išmaniojo“ plano vakaro energijos dedamąją.

Vasario 6 d. VERT duomenimis, visuomeninis elektros tiekimas užtikrinamas beveik 472 tūkst. gyventojų – tai III elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojai, kurie dar nepasirinko nepriklausomo tiekėjo ir dėl to yra visuomeninio tiekėjo klientai.

R. Pocius: didžiausią naudą pajus dviejų laiko zonų tarifus pasirinkę vartotojai

Renatas Pocius. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotrauka

Kaip po posėdžio žurnalistams sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius, visuomeninio tarifo perskaičiavimas buvo reikalingas atsižvelgus į nukritusias elektros kainas biržoje.

„Turėjome perskaičiuoti vien todėl, kad elektros kainos sumažėjo praktiškai triskart – įsigijimo kaina, kuri buvo įskaičiuota į visuomeninio tiekimo tarifus. Tai yra pakankamai ženklus skirtumas“, – komentavo R. Pocius.

Jo teigimu, pokyčių naudą pajus tie vartotojai, kurie pasirinkę dviejų laiko zonų tarifus – dieninis standartinio plano tarifas mažės 6,5 ct/kWh, naktinis – apie 9 ct/kWh.

„Atliktas pakeitimas pakankamai didelę teigiamą įtaką turės vartotojams, kurie pasirinko dviejų laiko zonų tarifus“, – teigė R. Pocius.

Dėl pakeitimo, anot VERT vadovo, visuomeniniam tiekimui kompensuoti praktiškai nereikės kompensacijų iš valstybės biudžeto.

„Kompensavimo dydis taps praktiškai simbolinis“, – pažymėjo VERT vadovas.

Jis taip pat patvirtino, kad kitas perskaičiavimas – tiek elektros, tiek dujų tarifų – įvyks liepą – kaip ir įprasta (kas pusmetį), o dujų tarifo anksčiau keisti neplanuojama.

„Nebent jei atsirastų kažkokie labai drastiški pokyčiai per ateinantį laikotarpį, kurie yra mažai tikėtini, gal ir galėtų būti toks perskaičiavimas. Bet šiandien nematome ženklų ir mažai tikėtina, kad jis toks būtų“, – komentavo R. Pocius.

VERT prognozuoja, kad elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje iki 2023 m. pabaigos turėtų siekti 142,72 Eur/MWh.

Lukas Juozapaitis (ELTA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video