2024/03/28

 

VYRIAUSYBĖS KANCLERĖ: „META“ SUTIKO SUDERINTI BLOKUOJAMUS ŽODŽIUS SU LIETUVIŲ KALBOS INSTITUTU

Vyriausybės kanclerės Giedrės Balčytytės komentaras po susitikimo su „Meta“ kompanijos atstovais. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotrauka

Pirmadienį Vyriausybės atstovai susitiko su šalyje viešinčiais kompanijos „Meta“ atstovais aptarė probleminius socialinio tinklo „Facebook“ turinio moderavimo ir proukrainietiškų paskyrų blokavimo klausimus. Pasak Vyriausybės kanclerės Giedrės Balčytytės, „Meta“ sutiko su kai kuriais Lietuvos keltais reikalavimais. Pavyzdžiui, kompanija yra linkusi suderinti blokuojamų žodžių įtraukimą į „juoduosius sąrašus“ su Lietuvių kalbos institutu.

„Pateikėme prašymą, kad „Meta“ ir „Facebook“ suderintų, prieš įtraukiant tokius žodžius į savo nepageidautinų žodžių sąrašą – kad suderintų su Lietuvių kalbos institutu, kuris galėtų pateikti išaiškinimą, ar šie žodžiai Lietuvoje yra traktuojami kaip žodžiai, kurie žemina ar yra vartojami kaip keiksmažodžiai“, – pirmadienį Vyriausybėje vykusios spaudos konferencijos metu žurnalistams nurodė kanclerė.

Dar praėjusių metų gruodį, dezinformacijos analizės centro „Debunk.org“ nurodė, jog dažniausiai „Facebook“ apriboja tuos įrašus, kuriuose pavartojami žodžiai „maskoliai“, „orkai“, „kacapai“. Visgi, G. Balčytytė nedetalizavo, dėl kurių sąvokų „Meta“ sutiko konsultuotis su Lietuvos specialistais.

„Šiuo metu labai daug konkrečių žodžių negalėjome aptarti. (…) Yra eilė žodžių, kurie yra neva žeminantys, bet nebūtinai vartojami mūsų bendrinėje kalboje, nėra žodžiai keiksmažodžiai“, – teigė ji.

„Meta“ atstovai informavo, jog po konsultacijų su Lietuvių kalbos institutu jau pašalino vieną žodį iš blokuotinų sąrašo.

G. Balčytytė nurodė, kad „Meta“ atstovai pažadėjo aukščiausiu kompanijos lygmeniu iškelti ir Rusijos karo Ukrainoje traktavimo klausimą. Anot jos, šiuo metu socialinis tinklas „nediferencijuoja karo nuo taikos“ – t. y., taiko identiškas turinio moderavimo ir blokavimo priemones. Tačiau, tęsė ji, tokia politika Lietuvai yra nepriimtina.

„Šiandien susitikimo metu kalbėjome būtent šiais klausimais ir galbūt didžiausias, kurį sužinojome, pagrindinis dalykas, kurį sužinojome – tai, kad „Facebook“, „Meta“ nediferencijuoja karo nuo taikos ir taiko lygiai tas pačias turinio moderavimo praktikas, neatsižvelgiant į tai, kad vyksta karas, kad yra šalis agresorė, kad yra šalis, kuri ginasi“, – sakė Vyriausybės kanclerė.

„Karo kontekstas visiškai nekeičia aplinkybių. Todėl, žinoma, pirmiausiai, paaiškinome savo poziciją dėl to, kad tikrai negalime traktuoti Rusijos taip pat kaip taikos metu ir kad turėtų šitas kontekstas labai rimtai vertinamas. „Meta“ atstovai tikrai pažadėjo šitą klausimą iškelti aukščiausiai vadovybei artimiausiu metu“, – susitarimą pagarsino G. Balčytytė.

Su šalyje viešinčiais kompanijos atstovais aptarta ir nuomonės formuotojų, rašančių karo temomis, specifika. G. Balčytytė priminė, kad „Facebook“ užblokavus pastarąsias paskyras, buvo sudaromos kliūtys rinkti finansinę ir humanitarinę paramą Ukrainai. Todėl, akcentavo kanclerė, Lietuva paprašė „Metą“ koreguoti savo algoritmus, kad tokie nuomonių formuotojai ir jų įrašai, sulaukiantys socialinio tinklo blokavimo, būtų vertinami greičiau. Be to, pridūrė G. Balčytytė, „Meta“ svarsto surengti ir atskirus susitikimus su tokiais socialinių tinklų vartotojais.

„Pati „Meta“ pasiūlė ir planuoja organizuoti atskirus susitikimus, kurių metu aptars neviešus turinio valdymo aspektus būtent šiems nuomonių formuotojams. Tad tikimės, kad artimiausiu metu tą ir padarys“, – vylėsi Vyriausybės atstovė.

Kaip praneša Vyriausybės kanceliarija, susitikime su „Meta“ dalyvavo ir užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas ir susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Turinio blokavimo klausimą kels ir europiniu lygiu

G. Balčytytės teigimu, Vyriausybės atstovai su „Meta“ atstovais detaliai neaptarė, kokių veiksmų dėl turinio blokavimo Lietuva galėtų imtis savarankiškai, valstybiniu lygmeniu. Visgi, ji patikino, kad šiuo klausimu bendraus su Briuselio atstovais.

„Lietuva yra nedidelė valstybė ir, aišku, „Meta“ turi 2 mlrd. vartotojų – didelis skaičius paskyrų. Bet Lietuva yra Europos Sąjungos narė ir klausimus dėl (…) turinio moderavimo plačiąja prasme tikrai norime kelti europiniu lygiu“, – nurodė ji.

ELTA primena, kad Vyriausybės kanceliarija dar praėjusiais metais inicijavo dialogą su kompanija „Meta“ dėl pastebimo turinio filtravimo ir Ukrainai palaikymą reiškiančių, Rusijos vykdomą karą ir jo nusikaltimus viešinančių autorių blokavimo.

Pernai gruodį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai kartu su Vyriausybės atstovais bei ekspertais diskutavo dėl „Facebook“ politikos. Parlamentarai nutarė kreiptis į europines struktūras dėl proukrainietiškų paskyrų ir įrašų blokavimo socialiame tinkle. Taip pat surengti susitikimą su į šalį atvyksiančiais kompanijos „Meta“ nariais.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Panašu, kad „kažkas“ galimai arba pakaiko agresorių, arba nesiorentuoja aplinkoje

Rekomenduojami video