2024/04/26

 

NEPALAUŽTI, TIK VIS DAR LAUKIANTYS „LEOPARD“

Kol pasaulio politikai sprendžia ginklų perdavimo klausimą Ukrainai, žūsta žmonės. ELTOS nuotrauka

Taip būtų galima pavadinti visą praėjusią savaitę vykusią dramą dėl tankų „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai. Klausimas duos ar neduos – neišspręstas. Po mėnesio minėsime karo metų sukaktį. Tiek laiko kas dieną Ukrainoje žūsta žmonės, ištisi miestai šluojami nuo žemės paviršiaus. Bet ar dėl to kalta tik šalis agresorė – Rusija?

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Toks klausimas vis dažniau skamba ne tik tarp karo apžvalgininkų, ekspertų, bet ir tarp politikų. Kodėl Vokietijos kancleris Olafas Scholzas lyg užburtas kartoja, kad reikia pagalvoti. Kas verčia taip ilgai galvoti? Ar ir čia nekyšo Rusijos ausys? Juk sakoma, ko negali pinigai, tą gali labai labai dideli pinigai. Ar nėra to ilgo „galvojimo“ ir neveikimo pasekmė kasdien žūvantys nekalti žmonės, bombarduojami miestai, kaimai?

Karo akivaizdoje dvi galingiausios Europos valstybės Vokietija ir Prancūzija pasirodė besančios didžiausios bailės. Vienos prezidentas – Emmanuelis Macronas – pagarsėjo nesibaigiančiais ir beverčiais skambučiais Putinui, kitas – kancleris Olafas Scholzas – tuščiais pažadais. Tokiame kontekste visai kitaip skamba O. Scholzo žodžiai, kai jis pasidžiaugė puikiais dvišaliais santykiais tarp Vokietijos ir Prancūzijos minint Eliziejaus sutarties 60 metines. „Neleisime, kad Europa vėl grįžtų į laikus, kai politiką keičia smurtas. Mes tęsime paramą Ukrainai. Drauge. Gindami mūsų Europos taikos projektą“, – pareiškė jis.

Gaila, bet jų taikos projektas kol kas stovi vietoje.

Reikia tik prisiminti, kad Rusijai užpuolus Ukrainą, kai kitos Europos šalys siuntė ginklus, kurą, antrą karo dieną Vokietijos vyriausybė pristatė Ukrainos kariuomenei 5 000 apsauginių šalmų siuntą. Tada jie pasauliui aiškino, kad pagal vyriausybės politiką ginklų į karo zonas siųsti negalima. Gal tikėjosi, kad rusų kariuomenę ukrainiečiai įveiks užmėtydami… šalmais?

Mąstymas, kad nuo agresoriaus galima apsiginti šalmais, per metus nedaug tepasikeitė.

Dabar aiškėja, kad tuo kritiniu momentu didžiausią pagalbą Ukrainai suteikė Bulgarija. Ši šalis buvo pagrindinė ginklų ir kuro tiekėja. Manau, lyginti Vokietijos ir Bulgarijos galimybių neverta, bet tokios situacijos parodo, kas yra kas.

Gera žinia tokia, kad ne visi sėdi krūmuose ir laukia, kaip viskas pasisuks. Tam nėra laiko. Lenkai dar kartą parodė ryžtą ir lyderystę. Apie tai labai aiškiai prakalbo ir ilgametis Belgijos premjeras, europarlamentaras G. Verhofstadtas: „Jei Vokietijos kancleris nepajėgus priimti teisingų sprendimų, Lenkija turi vadovauti koalicijai, norinčiai siųsti Ukrainai reikalingų tankų!“

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis griežtai sukritikavo tolesnį Vokietijos kanclerio O. Scholzo delsimą perduoti Ukrainai „Leopard“ tankų.

„Vokietijos pozicija šiuo klausimu yra nepriimtina. Jei Vokietijos vyriausybė ir toliau priešinsis „Leopard 2“ tankų tiekimui Ukrainai, Lenkija suburs nedidelę šalių koaliciją, kuri aprūpins Ukrainą modernia įranga ir moderniais tankais iš savo atsargų“, – teigė vyriausybės vadovas per interviu lenkų agentūrai PAP.

Lenkija ir prieš Ukrainos kontaktinės grupės susitikimą Ramšteine pareiškė, kad skirs „Leopard“ tankų iš savo atsargų. Sprendimas dėl tankų perdavimo turi lemiamą reikšmę Ukrainai, kadangi Rusija gali pradėti dar vieną puolimą. Lenkija gali perduoti ukrainiečių kariams tankų „Leopard“ nelaukdama Vokietijos sutikimo.

Jeigu lenkai tai tikrai padarys, vokiečiai liks ant ledo. Nejaugi Vokietija imsis teisinių veiksmų prieš Lenkiją, kad ji pažeidė sutartį atiduodama iš Vokietijos pirktus tankus? Tai kurioje pusėje tuomet Vokietija, ką ji remia? Šioje situacijoje nebebus kur O. Scholzui slėptis, ir teks tvirtai apsispręsti, o ne vėl sakyti tik ugningas kalbas apie taiką.

Beje, kol vieni ginčijasi, kiti rodo realius darbus. Marokas perdavė Ukrainai nežinomą skaičių tankų T-72B, kurie modernizuoti Čekijoje. Tai pranešė leidinys „Menadefense“, kurio specializacija – Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų karinė tema.

Pasak leidinio, prieš savaitę Čekija nusiuntė Ukrainai apie 20 tankų T-72. Kai kurie jų fiksuoti nuotraukose, kai šalies ministras pirmininkas Petras Fiala pasirašinėjo ant tankų.

Į nuotraukas pakliuvo ir Maroko tankai, nudažyti būdinga smėlio spalva. Leidinys nepatikslina, kiek karalystės tankų jau modernizuota ir perduota Ukrainai.

Yra žinoma, kad Maroko ginkluotosios pajėgos turėjo apie 300 kelių modifikacijų tankų T-72. Jie buvo pirkti iš Baltarusijos dviem partijomis 1999 ir 2000 metais.

Žurnalistų duomenimis, Marokas sutiko perduoti šias mašinas Ukrainai per Ramšteino susitikimą 2022 metų balandžio pabaigoje. Tada Jungtinės Amerikos Valstijos pažadėjo atlyginti nuostolius toms šalims, kurios sutiks padėti Ukrainai ginklais. Leidinys daro prielaidą, kad Marokas mainais gali gauti amerikietiškų tankų „Abrams“.

Tęsiantis tankų perdavimo dramai, dauguma sako, kad tik laiko klausimas, kada vis dėlto bus gautas sutikimas.

„Praėjus 331-ai žiauraus karo dienai, kurį Rusija kariauja prieš Ukrainą, vokiečiai dar atlieka Bundesvero ginkluotųjų pajėgų atsargų ir pramonės inventorizaciją ir tikrina, ar turi ką siųsti į Ukrainą. Tai tiesiog juokinga“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnikas.

Neseniai naujas Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius pareiškė, kad Ramšteino formato susitikime nebuvo susitarta dėl tankų „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai, bet pridėjo, kad sprendimas gali būti priimtas greitai.

Nepaisant to, kad Ramšteino aviacijos bazėje Vokietijoje Vakarų valstybės nesusitarė dėl tankų „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai, tačiau šios šalies gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paskelbė, kad kariai pradės mokytis juos valdyti, praneša „Ukrinform“.

„Yra postūmis – galimybė valstybėms, turinčioms tankus „Leopard“, pradėti mokymo misijas, kursus mūsų tankų ekipažams. Pradedame nuo šito, o vėliau judėsime toliau“, – ministras sakė per interviu radijo stočiai „Amerikos balsas“.

Jis išreiškė viltį, kad Vokietija po vidinių konsultacijų šalyje galiausiai priims sprendimą perduoti Ukrainai tankų.

„Žiūriu į tai optimistiškai todėl, kad buvo žengtas pirmas žingsnis, pradėsime mokymų programas tankais „Leopard 2“, – pridėjo O. Reznikovas.

Ministro teigimu, susitarimas dėl mokymų pasiektas, nes Lenkija ir Jungtinė Karalystė parodė iniciatyvą perduoti Ukrainai tankus „Leopard 2“ ir „Challenger 2“.

Anksčiau skelbta, kad Ukrainos kareiviai Jungtinėje Karalystėje artimiausiu metu pradės mokytis valdyti tankus „Challenger 2“.

Apgailėtina, kad tik kraujo upės gali pakeisti kai kurių politikų mąstymą. Reikėjo beveik metų, kad buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorius Kissingeris Davoso forume pareikštų, jog Ukrainą reikia priimti į NATO, nes neutralios Ukrainos idėja per karą prarado prasmę. Tas pats Kissingeris, kuris siūlė įšaldyti karą paliekant viską, kaip yra, – užgrobtas Ukrainos žemes Rusijai.

Dabar atėjo pasirinkimo metas Vokietijai.

Publikacijoje panaudota Eltos ir kitų žinių agentūrų medžiaga

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video