2024/04/19

 

VYTAUTAS V. LANDSBERGIS: „PRADĖKIME GALVOTI APIE ATEITIES LIETUVĄ“

Renginio svečias kvietė kupiškėnus dainuoti drauge. Jie drąsiai atsiliepė į šį kvietimą. Autorės nuotrauka

Minint Sausio 13-ąją, Lietuvos laisvės gynėjų dieną, kupiškėnai galėjo išvysti rašytojo, režisieriaus Vytauto V. Landsbergio filmą „Senis prie jūros“, skirtą jo tėčio, pirmojo atkurtos Lietuvos valstybės vadovo profesoriaus Vytauto Landsbergio, 90-mečio jubiliejui. Žiūrėti filmo pakvietė Kupiškio etnografijos muziejus. Tai buvo puiki proga ir pasiklausyti paties šio filmo režisieriaus, ir netgi kartu padainuoti.

Jurga BANIONIENĖ

Pagrindinis vilties segmentas

Žmonių, norinčių susitikti su Vytautu V. Landsbergiu, išties netrūko. Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė sakė, kad seniai muziejaus parodų salėje buvo tiek žmonių.
Tylos minute pagerbus Sausio 13-osios aukas, direktorė kalbėjo, kad kiek būsime gyvi, kiek bus gyvi mūsų vaikai, anūkai, proanūkiai, visada su pačia didžiausia pagarba minėsime Sausio 13-ąją, ir ne tik ją, bet ir visas datas, kurios byloja apie laisvę iškovojusias asmenybes.

Pristatydama svečią ji teigė, kad Vytauto V. Landsbergio veikla labai plati, jis – publicistas, režisierius, rašytojas, ypatingai stipriai pasireiškęs vaikų literatūroje, bardas, o taip pat – filmų kūrėjas.
Pasak J. S. Jurėnienės, filme „Senis prie jūros“ kalbama metaforomis.

„Tai filmas, kur pamatome profesorių Vytautą Landsbergį kitaip, tokioje aplinkoje ir situacijose, kuriose, turbūt, nedažnai pamatysi“, – kalbėjo muziejaus vadovė perduodama žodį pačiam filmo režisieriui.
Sveikindamas susirinkusius kupiškėnus su švente, V. V. Landsbergis pabrėžė, kad tai Laisvės diena. Ne visada jis sutinka, kai šiai šventei suteikiamas liūdnumo pobūdis. Pasak svečio, didžiausia Sausio 13-osios reikšmė, kad mes nugalėjome, ir yra ką švęsti. Tą reikšmingą dieną tarsi įsijungė aukštesnė žmonių galia, nuostatos ir visi veikė išvien.

Plačiau skaitykite sausio 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4,60 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video