2024/04/19

 

SAUGI KAIMYNYSTĖ – IR SUBAČIAUS MIESTE

Saugios kaimynystės grupės vadovo pareigos patikėtos aktyviam Subačiaus bendruomenės nariui Sauliui Likšai.

Kupiškio rajone registruota 30-a saugios kaimynystės grupė. Subačiaus miesto gyventojai suvokia, kad jų saugumas, nusikalstamų veikų užkardymas negalimas be aktyvių piliečių, draugiškų ryšių su kaimynais ir bendradarbiavimo su policija. Būtent todėl Subačiaus miesto gyventojai ir Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas pasirašė saugios kaimynystės grupės steigimo deklaraciją.

Saugios kaimynystės iniciatyvos tikslas – nusikalstamumo prevencija, kai organizuojant įvairius mokymus, rengiant prevencinius projektus įtraukiama ir visuomenė.
Oficialus saugios kaimynystės grupės steigimo renginys vyko birželio 13 d. Aktyviausi Subačiaus miesto gyventojai, Kupiškio rajono savivaldybės tarybos nariai Vidmantas Paliulis ir Neringa Klimavičienė, Subačiaus seniūnijos seniūnė Laisva Čiuliepienė, Subačiaus miesto bendruomenės pirmininkė Jurgita Naujokaitienė ir bendruomenės valdybos nariai susirinko prie Subačiaus seniūnijos pastato, papuošto iniciatyvą liudijančiu ženklu-lenta.

Saugios kaimynystės iniciatyvas skatina ir Kupiškio rajono savivaldybė, kurios lėšomis įsigytas saugios kaimynystės ženklas-lenta. Kupiškio rajono savivaldybės administracija 2022 m. balandžio 6 d. įsakymu Kupiškio rajono policijos komisariatui skyrė 1 500 eurų projektui „Bendrosios prevencijos programa“ vykdyti, saugios kaimynystės grupėms skatinti ir steigti.
Subačiaus miesto bendruomenė kelerius metus atsakingai svarstė, ar steigti saugios kaimynystės grupę.

2021 metais, siaučiant pandemijai, bendruomenės valdybos nariai nuotoliniu būdu išklausė Kupiškio rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnės Danguolės Baliuvienės paskaitą apie saugios kaimynystės steigimo naudą. Po šio susitikimo bendruomenės pirmininkei buvo perduotas susipažinti Saugios kaimynystės vadovas.
Galiausiai 2022 m. balandžio 3 d. Subačiaus miesto bendruomenė vieningai sutarė, kad metas prisijungti prie saugios kaimynystės iniciatyvos. Net 32 bendruomenės nariai savo parašais patvirtino pritarimą Subačiuje steigti saugios kaimynystės grupę ir ją įsteigė.

Saugios kaimynystės grupės vadovo pareigos patikėtos aktyviausiam Subačiaus bendruomenės nariui Sauliui Likšai. Jis tapo ir bendruomenės narių ir policijos tarpininku.
Subačiaus saugios kaimynystės grupės nariams priminta, kad Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymu patvirtintas Policijos įstaigos veiksmų, stiprinant kaimiškųjų vietovių gyventojų saugumą, planas, pagal kurį Subačiaus teritoriją prižiūri Kupiškio rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Žavinta Lupeikė, o saugumo prevencijos klausimus padeda spręsti pareigūnė Danguolė Baliuvienė.

Subačiaus miesto saugios kaimynystės grupė savo ryžtą atsakingai vykdyti prisiimtus įsipareigojimus parodė vos tik ją įsteigus. Pilietiškas bendruomenės valdybos narys Valdas Šateika policijai padėjo atskleisti įvykdytą nusikalstamą veiką.


Jeigu norite steigti saugios kaimynystės grupę, atlikite 10 žingsnių:

  1. Susipažinkite su savo kaimynais ir sukvieskite visus į susirinkimą. Būtinai į susirinkimą pasikvieskite ir Jūsų teritoriją prižiūrintį bendruomenės pareigūną.
  2. Pasikeiskite kontaktais. Informacijos apie kaimynus surinkimas – puiki proga susipažinti su visais, kurie gyvena šalia Jūsų.
  3. Išsirinkite saugios kaimynystės grupės atstovą – lyderį.
  4. Sukurkite bendravimo platformą („Facebook“, „Whatsapp“, „Viber“ ar kitur). Informuokite apie tai visus kaimynus. Įtraukite į grupę bendruomenės pareigūną. Rinkite informaciją ir dalykitės ja su visais.
  5. Aptarkite, išsiaiškinkite problemas ir sudarykite veiklų, kurias norėtumėte įgyvendinti su policijos pareigūnais ar kitų institucijų atstovais, planą.
  6. Nurodykite problemas, kurios aktualios Jūsų teritorijoje. Išskirkite svarbiausias problemas!
  7. Mokykitės stebėti aplinką, rinkti informaciją apie pažeidimus ir tinkamai ją perduoti policijos pareigūnams. Skatinkite savo kaimynus nebūti abejingus ir pamačius teisės pažeidimą pranešti policijai.
  8. Tvarkykite savo gyvenamąją aplinką. Nepamirškite į šią veiklą įtraukti vaikų, jaunimo ir senjorų.
  9. Dėl iškilusių saugumo klausimų kreipkitės į Savivaldybę ir kitas institucijas, konsultuokitės su bendruomenės pareigūnu. Dėl saugumo priemonių įrengimo konsultuokitės su draudimo, signalizacijų, kamerų įrengimo specialistais.
  10. Susiderinkite su kaimynais ir gerai matomoje vietoje pakabinkite lentą, informuojančią apie veikiančią saugios kaimynystės grupę.
    Moksliniai tyrimai įrodė, jog sprendimui nusikalsti ar nenusikalsti daugiausia įtakos turi rizika būti pagautam nei pagunda gauti naudą, todėl labai svarbu žinoti, kaip tinkamai apsaugoti savo gyvenamąją teritoriją, susipažinti ir žinoti, kokie nusikaltimai vyrauja Jūsų gyvenamojoje aplinkoje. Tad kviečiame bendruomenes burtis į saugios kaimynystės grupes.
    Subačiaus, Alizavos ir Noriūnų seniūnijas prižiūri bendruomenės pareigūnė Danguolė Baliuvienė, tel. 8 608 43 858, o Šimonių, Skapiškio ir Kupiškio seniūnijas – bendruomenės pareigūnė Ineta Baronaitė, tel. 8 676 46 401.
    Kupiškio rajono policijos komisariato inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video