2024/04/25

 

JAVAPJŪTĖ: PRASIDĖJO NESENIAI, O JAU ĮPUSĖJO

Ratus laukuose suka javų kombainai. Grūdas šiemet byra smulkesnis ir lengvesnis. Vyganto Giedrio nuotrauka

Ratus laukuose suka javų kombainai.
Grūdas šiemet byra smulkesnis ir lengvesnis.
Vyganto Giedrio nuotrauka

Nereikia nė kalendoriaus, jau gelsvėjanti saulės šviesa rodo atėjus pribrendusių javų metą. Plynos ražienos, ruošiami arimai žiemkenčiams, nakties tamsoje pamiškėse žybsinčios javų kombainų šviesos liudija laukų vasaros darbymečio įkarštį.

Ada DVARIONAITĖ

Neramiai laukę šiemečio derliaus, vis girdėdami skelbiamus būsimus rekordus, žemdirbiai dabar triūsia savo valdose, akylai sekdami orų prognozes, derliaus supirkimo kainas, vis pasižvalgydami laukuose, kur didesnė branda, o kuris laukas dar gali palaukti.

Savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyrius rugpjūčio 10 dieną turės perduoti Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui pirmus šių metų Kupiškio ūkininkų javapjūtės duomenis.

Atostogaujantį skyriaus vedėją pavaduojantis Rimantas Bimbiris teigė, kad dabar renkami duomenys seniūnijose apie eigą, derlingumą, tikslinami skaičiai.

„Informacija renkama iš turinčių 50 ha ir didesnius plotus, smulkesni ūkininkai neapklausiami. Iš viso šiemet buvo pateiktos 1785 žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaracijos, deklaruota 56 tūkst. 700 ha plotų. Iš jų grūdinėmis ir aliejinėmis kultūromis rajone apsėta 38 tūkst. 118 ha. Apie 30 tūkst. ha plotą deklaravo 189 pareiškėjai (apie 10 proc. visų deklaruotojų), būtent iš jų renkama javapjūtės informacija“, – sakė pašnekovas.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 8 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video