2024/04/24

 

LIGŲ VIRTINĘ ATLAIKO TĖVŲ MEILĖ IR NORAS GYVENTI

Pasak mamos, sunkią negalią turinti Lauryna yra labai džiaugsminga mergaitė. Nors ji geba pasakyti tik keletą žodžių, daug ką atskleidžia jos emocijos.
Nuotrauka iš asmeninio Virginijos Kanišauskienės albumo

Virginijai Kanišauskienei likimas skyrė tokį išbandymą, kurį ištvertų ne kiekvienas. Juodpėnuose gyvenanti moteris prižiūri sunkią negalią turinčią dukrą. Penkiolikmetė Lauryna sveria apie dvidešimt kilogramų, yra beveik akla, serga cerebriniu paralyžiumi, skolioze ir kitomis ligomis. Negana to, ją kamuoja epilepsijos priepuoliai.

Rūpintis dukra padeda vyras Saulius, bet porą slegia finansinės bėdos. Mergaitei būtina pooperacinė reabilitacija, taip pat kaip ir keturis tūkstančius eurų kainuojanti, Laurynos negaliai pritaikyta automobilinė kėdė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Liga po ligos

Su V. Kanišauskiene susitarėme pasikalbėti prieš pietų metą, nes tada ji būna atlikusi visus rytinius darbus. O jų namuose netrūksta – moteris, be dukros, prižiūri ir senatvine demencija sergančią, du insultus patyrusią mamą. Galima sakyti, kad abi jas reikia slaugyti dvidešimt keturias valandas per parą. Iš kur tiek vidinės stiprybės?

Lauryna gimė neišnešiota – 28-ąją nėštumo savaitę. Anot pašnekovės, nėštumas iki ketvirto mėnesio buvo sklandus, o vėliau situacija apvirto aukštyn kojomis, iškilo priešlaikinio gimdymo grėsmė. Medikai įtarė, kad dėl to kalta per nėštumą „pasigauta“ infekcija.

Kiek daugiau nei kilogramą svėrusi Lauryna pasaulį išvydo septintą nėštumo mėnesį dėl placentos pirmeigos, atlikus cezario pjūvį.

Mergaitė gimė turėdama regėjimo sutrikimą – retinopatiją, jai diagnozuoti kiti raidos sutrikimai: dandy-walker sindromas (smegenų struktūros anomalija), Madžendi ir Luškos angų atrezija, o nesulaukusi nė vienerių metų Lauryna susirgo cerebriniu paralyžiumi ir epilepsija. Vėliau išryškėjo dauginės sąnarių kontraktūros (pritraukti sąnariai).

Be to, V. Kanišauskienės dukrai buvo operuoti klubai, kurie išniro dėl raumenų įtampos.

Skaitykite vasario 4 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video