2024/04/26

 

SULAIKYTAS MERAS, GALIMAI PASIPELNĘS IŠ „STICHIJŲ“ (PAPILDYTA)

Visos gamtos stichijos šiandien siaučia Kupiškyje – dėl šį miestą kelintus metus garsinančio ir itin brangaus festivalio „Stichijų“ užkulisių  rajono meras Dainius Bardauskas atsidūrė areštinėje. Atliekamas tyrimas, dėl kurio gali vėliau atsirasti ir daugiau įtariamųjų.

Rasa ČEPAITĖ

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai šiandien nuo pat ryto krato Kupiškio rajono savivaldybę ir kai kurių asmenų namus. Tarp pastarųjų ir paties mero D. Bardausko, kuris per pietus sulaikytas darbovietėje. Krata atlikta ir Kupiškio kultūros centro direktorės Jolitos Janušonienės namuose.

STT atliekant ikiteisminį tyrimą dėl Kupiškio rajono savivaldybėje galimai įvykdytų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų rajono vadovas įtariamas piktnaudžiavęs tarnyba. Tyrimo duomenimis, meras už atlygį kyšiu galėjo sukurti kai kuriems verslininkams geresnes prekybos sąlygas ką tik nuūžusiame festivalyje „Stichijos“. Yra rimtas pagrindas manyti, kad pinigai jam perduoti grynomis kupiūromis.

Taip pat įtariama, kad dalis šventei reikalingų paslaugų buvo įsigyta neteisėtai, tai yra piktnaudžiaujant tarnyba, klastojant viešųjų pirkimų dokumentus.

STT Panevėžio valdybos pareigūnai toliau atlieka procesinius veiksmus. Atliekamos kratos asmenų darbovietėse bei namuose, iš kai kurių įmonių paimti tyrimui reikšmingi dokumentai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Gediminas Vizbaras spaudos konferencijoje sakė, kad neneigiama, jog įtariamųjų gali būti ir daugiau. Šešėlis krenta ant Kupiškio kultūros centro. Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius šiame tyrime nefigūruoja.

D. Bardauskas už grotų liks 48 val., po to prokuratūra spręs, ar jam skirti suėmimo kardomąją priemonę.

PAPILDYTA 15.48 val.

Kol D. Bardauskas už grotų, jo pareigas Kupiškio rajono savivaldybėje perims pavaduotojas Algirdas Notkus.

STT neatskleidžia, ar verslininkai galėjo per mero kišenę bandyti pasigerinti savo pelną „Stichijų“ renginyje. Tačiau kai kuriems prekiautojams šventėje esą tikrai buvo geriau nei konkurentams.

Už rajono ribų atgarsių sulaukęs festivalis „Stichijos“ savo garsu aidėjo ne tik dėl plačios kultūrinės programos. Daug kartų kilo diskusijos ir dėl įspūdingo šio projekto finansavimo, lyginant jį su kitomis rajono šventėmis ir renginiais.

Kupiškio rajono savivaldybė šiemet visiems valstybiniams minėjimams, o „Stichijos“ pakliūva į Valstybės dienos šventę, skyrė bendrai 20 tūkst. eurų. Dalis lėšų festivaliui atplaukia iš rėmėjų, dalis iš nupirktų bilietų. Jų pastarojoje šventėje nupirkta daugiau nei 2000, tikslūs skaičiai dar nežinomi, nes kompiuteriai ir visos duomenų bazės dabar STT akiratyje.

Iš viso šiemetinės „Stichijos“ turėjo 74 tūkst. eurų biudžetą. Šiokią tokią finansinę injekciją, po kelis tūkstančius eurų, jam paprastai skiria ir Kultūros ministerija.

Tačiau organizatoriai nuogąstauja, kad dar nė karto festivalis neatnešė pelno, jis balansuoja ant patirtų išlaidų ribos.

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas žiniasklaidai teigė iki šiol nepastebėjęs jokių įtartinų ženklų, kad „Stichijų“ užkulisiuose siaučia negeri vėjai. Administracija esą visai nedalyvauja šventės pasirengimo darbuose ir pasirūpina tik buitiniais jos reikalais, kaip infrastruktūros įrengimas saloje.

PAPILDYTA 16 val.

Įtariant piktnaudžiavimu taip pat sulaikyta Kupiškio rajono savivaldybės kultūros centro vadovė Jolita Janušonienė. Dar du privatūs asmenys yra įtariami prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu.

Asmenis, nukentėjusius nuo galimai neteisėtų veiksmų, organizuojant festivalį „Stichijos“, prašoma kreiptis į STT Panevėžio valdybą (kontaktai čia – https://www.stt.lt/lt/kontaktai-ir-struktura/kontaktai/#turinys).

 

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • GERBIAMAS MERE STIPRYBĖS JUMS, NEKREIPKIT JOKIO DĖMESIO Į TUOS KURIE PILA KOMENTARUS. ŠITIE ŽMONĖS NEI TREKŠDALIO NĖRA PASIEKĖ KIEK JUS. NA O KOMENTATORIAMS TAI VISTIEK DIEVAS ATSEIKĖS LAZDA TURI DU GALUS. MERE SAUGOKIT SVEIKATA IR AŠ ASMENIŠKAI TIKIU, KAD VISKAS PASIBAIGS GERAI .

  • Kažkas supavydėjo ir raštelį STT parašė. Jeigu jums atrodo, kad renginius organizuoti juokai- padarykit patys! Galėsit iš kepurių šiaudinių kitą švente daryti. Tiek ruošėsi, reklama visoje Lietuvoje matėsi! O man vis atrodė, kad kupiškėnai- geri žmonės! Skundikai ir pavyduoliai!

  • Kažkam labai nepatinka, kad Kupiškis atsinaujina, statosi, puošiasi, jaunimas imasi verslo. Nepatinka aikštė, nereikia fontano, atnaujintos autobusų stoties, negerai, kad keičiant šilumines trasas iškasamos tranšėjos, netinkamai papuošta kalėtų eglė ir t.t. ir t.t. Tikiu, kad viskas išsispręs , kad tai tik nesusipratimas ir kad Kupiškiui toliau vadovaus sumanus ir veiklus meras, o ne tie prie kurių rajonas ilgą laiką stagnavo ir vilkosi šalies uodegoj. Tarp kitko, avaliusis visiškai teisus. Kol kas mūsų visuomenė dar tokia, kad norint pasiekti rezultatų kartais tenka imtis ir ne visai teisėtų veiksmų.

    • cia ne kad ,,pasistenge,, cia akivaizdus susidorojimas! Dabar gaudo liudininkus,juokinga ir tiek!

  • Elementariausias bandymas politiškai susidoroti, nuleistas iš „viršaus“. Panevėžio merą krėtė STT per patį rinkimų įkarštį, bet vistiek buvo žmonių išrinktas antrai kadencijai. Kupiškėnai mato kas vyksta, kas padaryta, tiki ir pasitiki dabartiniu meru, o šitas skandalas supliūkš kaip muilo burbulas.Stiprybės merui, jo šeimai, mamai ir visiems artimiesiems.

    • Uz nieka kratos nedaromos, ir nesodinami arestinen, kad ir sulaikymui. Tuo labiau tokio kalibro zuvelems….
      Deme jau liks, kad ir kaip baigtusi…Ir nereikia teisinti, kad reikejo sventei juodu pinigu ir pan. Kas bebutu, jei visi taip darytumem? O kuriam cia verslininkui nereikia juodu pinigu..
      Gaila zmoniu, gaila ju likimu, gaila ju sugadintu karjeru, bet…zinojo ka daro. Ne veltui yra toks posakis: niekada neatsizadek ligos, tiurmos ir ubago lazdos…Ir negalima nei juoktis is kito nelaimes, nei linketi.Vat cia kai kam skaudi pamoka.

      • ne…ne..ne! Cia dar viena gera pamoka,reikia imita milijonais,niekas nejudins!

  • Įtarimai tai dar nėra kaltes įrodymas. Žiūrėkit savo reikalus ir gyvenimus.

  • Pritariu tik Lietuvos respublikos įstaymams ir jokių išlygų dėl butelio vyno negali būti. Lauksim teisėtų sprendimų dėl įtarimų nusikalstama veikla. Pasitikiu LR teisėsauga. O pataikūnai daug kam pagadina gyvenimą.

    • to tikrai,
      nuo kada pradejai pasitiketi LR teisesauga? anksciau lojai kitaip, Isverstaskury!

  • avaliušis -stiprus ekonomistas. Esu girdėjęs apie jį. Bet ,kad taip nusipezėtų….Nes sarmata skaityt….

  • Pone Val.pinigu turi pasamdyk Dainiui ir Jolita brangiausius advokatus, gal ir pačiam lik tu pagal tave 2000-3000isprasytu ar jum tai pastovus ir normalus reikalas, o aš galvojau kad pats kitoks pasirodo iš to pačio molio, šaunuoliai kons, jems viskas galima

  • Oi oi kas tokie prasneko?!geriau ranka spausti nei rozancius dalinti..tyrimas tik pradetas,nesidziaukit.O mums jis atrodo darbstus ir reiklus vadovas.Stiprybes jam!

  • Vienakart jau išsisuko kai buvo pencionato direktorius ir išsisuks dabar ypač kai meras.

  • Labas. Palaikau Dainių ir Jolitą. Žmonės norėjo padaryti rajonui šventę ir va kas gavosi. Liūdna. Esu tikras, kad prašymai paremti, nupirkti prizų, kaulyti ne visai legalių pinigų svečiams pavaišinti (o jeigu dar su vynu? Prie dabartinės valdžios??? Siaubas!!) ir t.t. yra tokių renginių kasdienybė. Gyvename keistoje valstybėje – STT suorganizavo antpuolį ant NET 74,000 EURO biudžeto festivaliui. Oho. Sakytum statė stadioną už 5 milijonus ar bent jau kokį tiltą už milijoną. Įdomu, kiek kainavo iš Vilniaus atvaryti brigadą gerai apmokamų pareigūnų su vaizdo kamerom ir t.t. ?? Gal kokius 20.000 manau. O ką galima buvo „nušvilpti“ , nuslėpti nuo 74,000? Gal kokius 2-3000. Puikus balansas, apsimokėjo atlėkt. Aiškiai kažkas primygtinai patarė pasidomėt. Čia kaip G&G sindikato repe – viskas normaliai, broliai lietuviai, viskas normaliai Nepritariu “juodiems” pinigams. Netgi centai turi būti apskaityti. Betgi šitaip traiškyti žmonių gyvenimus!! Negalima šitaip. Neteisinga. Nepritariu!! a.valiušis

    • D. Bardauskas ir J.Janušonienė ne vieno kupiškėno gyvenimą sutraiškė…asmeniškai nukentėjau ir nuo to, ir nuo ano..

  • Turėjo geriausias sąlygas reklamuotis. Net prie bažnyčios prieš pat rinkimus spaudė rankas kupiškėnams… Dalyvaudavo net ir ,,dešimtaeiliuose“ renginiuose, paskutinius mėnesius dirbo be pavaduotojo- taigi darbštuolis. Kuo tokį pakeisi?

  • Vat vat, o buvo daugelio garbinamas :D. Ir visai be reikalo. NIEKADA nepatiko, nė kaip žmogus, nė kaip valdininkas. Ot ta moteriška nuojauta. Žmonės, kurie rinkote jį kaip rajono vadovą, ir kuo jis jus taip apžavėjo?? Žavesiu? Tai jis juk visai ne žavus, iškalba? Tai gi jis stačiokas. Fui. Gal gi teisybė triumfuos?..

    • Turėjo geriausias sąlygas reklamuotis. Net prie bažnyčios prieš pat rinkimus spaudė rankas kupiškėnams… Dalyvaudavo net ir ,,dešimtaeiliuose“ renginiuose, paskutinius mėnesius dirbo be pavaduotojo- taigi darbštuolis. Kuo tokį pakeisi?

  • Tikiuosi STT įtaisė kameras ir mikrofonus dvejose baltose palapinėse prie scenos. O kiek ten mūsų savivaldybės klerkų plaukė. Tikrosios linksmybės jose ir vyko. Tų palapinių svečiams ir bilietų tikriausiai nereikėjo pirkti. A. Notkau, prašom papasakoti plačiau, nes sukot ratus aplinkui, bet ne tik Jūs vienas. Neeiliniams svečiams – prestižinės palapinės

    • Tuoj ir Jusu namuose itaisys….ko dziaugiates.Esate lietuvis….kaimyno stogas dega.Suvokite kokia energija siunciate….bumerango principa zinote?

  • Blefas kad pakėlus atlyginimus valdziazmogiai bus sąžiningi nevogs, neims kyšių, neproteguos kitų nesąmonė kiek juos besersi vistiek bus mažai ir mažai, pribrendo reikalas taikyti Kinijos veiksmus pilna turto konfiskacija, o jeigu pinigai dideli daryti pikst arba iki gyvos galvos

  • Godumas frajeri prazude

  • Zvengiu, o kaip visi nesiojo ant ranku. Pats geriausias ir fainiausias

    • to nezvenk,pats mazai kuo skyriesi!

  • Lazda turi du galus.Taip tau ir reikia Bardauskai.Gudrus buvai metyt visus is darbo. Dabar pats cypej pasedesi.

  • Pakliuvo balandėlis. Semt visus juos reikia. Čia tik trupinėliai.

  • cia tik laiko klausimas buvo…

Rekomenduojami video