2024/05/05

 

Dėmesio centre – vidaus sandoriai ir savivaldybių ūkinė veikla

Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Ekonomikos komiteto bendrame posėdyje svarstyta, kaip užtikrinti savivaldybių veiklos savarankiškumą ir kartu garantuoti konkurencijos laisvę.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Kovo 15 d. Seime vyko bendras Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Ekonomikos komitetų posėdis. Į sostinę vyko ir Kupiškio rajono savivaldybės vadovas Dainius Bardauskas bei Viešųjų pirkimų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas Arūnas Valintėlis. Susitikimo metu svarstytas savivaldybėms aktualus klausimas dėl jų vykdomos ūkinės veiklos ir vidaus sandorių.

Aptarti įstatymų projektai

Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Ekonomikos komitetų bendrame posėdyje dalyvavo Seimo nariai, Konkurencijos tarybos, Viešųjų pirkimų tarnybos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Audito komiteto atstovai, kelių ministerijų, visuomeninių organizacijų deleguoti asmenys ir kt. Į posėdį buvo pakviesti ir šalies savivaldybių merai, jų pavaduotojai, administracijos vadovai. Renginyje dalyvavęs D. Bardauskas pasakojo, kad Seime ruošiamasi priimti du įstatymus – dėl vidaus sandorių ir savivaldybių, valstybinių įmonių ūkinės veiklos. Šių įstatymų projektai buvo pristatyti, išsakytos pastabos, apsikeista nuomonėmis. Nauji įstatymai glaudžiai siejasi su savivaldybių veikla, tad per susitikimą savo mintis išdėstė ir savivaldybių atstovai.

Pasak pašnekovo, vidaus sandorių įstatymas susijęs su savivaldybių įstaigomis, tokiomis kaip, pavyzdžiui, UAB „Kupiškio komunalininkas“, UAB Kupiškio autobusų parkas (vandens tiekimo įmonėms yra padaryta išimtis). Siekiant skatinti konkurenciją, būtų skelbiami vieši konkursai teikiant tam tikras paslaugas ar atliekant darbus (pavyzdžiui, gatvių valymas, buitinių atliekų išvežimas, medžių genėjimas ir pan.) ir Savivaldybės įmonės, jei jos norėtų būti konkurencingos, turėtų juose dalyvauti.

„Įstatymo projekte dėl valstybinių įmonių, savivaldybių ūkinės veiklos yra tokia nuostata, kad valstybės įmonės ir savivaldybės nėra ūkinės organizacijos ir ūkinės veiklos vykdyti neturėtų. Jos turėtų visas paslaugas pirkti skatindamos verslo atsiradimą. Faktiškai yra taip, kad mūsų įstaigos iki 2019 metų turėtų būti reorganizuotos ar nustoti funkcionuoti“, – kalbėjo meras.

Pačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video