2024/05/06

 

Rajone jau telefonu teikiama emocinė parama senyviems žmonėms

Emocinės paramos linijos pagyvenusiems žmonėms „Tavo laikas“ savanorių komanda su renginio svečiais ir idėjos rėmėjais.
Autorės nuotrauka

Praėjusį pirmadienį, lapkričio 21 dieną, Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro salėje vyko emocinės paramos telefono linijos 8 617 12 434 pagyvenusiems žmonėms „Tavo laikas“ oficialus atidarymas. Pasirašytos bendradarbiavimo sutartys su šios linijos savanoriais.

Seniai brandinta mintis

Renginio metu kalbėjusi psichologė Valija Šap pabrėžė, kad šios emocinės paramos linijos tikslas – sudaryti sąlygas pagyvenusiems žmonėms turėti sistemingus pokalbius telefonu su linijos savanoriais ir tokiu būdu mažinti jų vienatvės skausmą, atskirties jausmą.
Pasak jos, Kupiškio rajone gyvena apie 5 tūkst. pensinio amžiaus žmonių. Lietuvoje pirmaujame pagal nusižudžiusių pagyvenusių asmenų skaičių. Jų amžiaus vidurkis – 65 metai.

Senyvi žmonės lieka vieniši emigravus ar į didmiesčius išvažiavus gyventi jų vaikams. Būna ir taip, kad ryšių su tėvais beveik nepalaiko ir šalia gyvenančios atžalos. Daug vyresnio amžiaus žmonių serga lėtinėmis ligomis, kenčia skausmą, vienišumą, atskirtį, nesulaukia jiems reikalingos emocinės paramos ir pagalbos.

„Esu laiminga, kad kartu su bendraminčiais puoselėta idėja teikti psichologinę pagalbą senyvo amžiaus žmonėms pildosi, kad mus suprato ir šią liniją finansuoja kupiškėnas Egidijus Černius ir „Teo“ „Omnitel“ telekomunikacijų bendrovė. Tikiu šios idėjos sėkme, kad bus teigiamų poslinkių pagyvenusių žmonių kasdienybėje. Tikimės paramos iš psichologės prof. Danutės Gailienės, psichologės prof. Nidos Žemaitienės ir kitų mūsų konsultantų, kurie pastaruosius metus buvo kartu ir rūpinosi savižudybių prevencija rajone“, – kalbėjo V. Šap.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video