2024/05/05

 

Daugiafunkciai rajono centrai: nuo miglotų planų iki turistinių ambicijų

Rudilių Jono Laužiko universaliame daugiafunkciame centre galima prisiminti, kaip buvo ryškinamos nuotraukos iš fotojuostelių.
Autorės nuotrauka

Pionierių kambarys, fotografijos laboratorija, senovinės technikos kabinetas, treniruoklių kambariukas, meno galerija, muziejus, stovykla ir net tikra šaudykla – taip atrodo po vasaros uždaryta Rudilių mokykla. Šiandien čia yra daugiafunkcis centras, kurio darbuotojai netgi turi ambicijų tapti gana įdomiu traukos objektu pramogų, žinių ir netradicinės veiklos išsiilgusiems žmonėms. Ar tai nėra tik laikinas gelbėjimo ratas buvusios mokyklos pastatui išsaugoti? Centro direktorius Algirdas Venckus įsitikinęs, kad tai – geriausias būdas išsaugoti kaimo kultūros židinį.
Kitose dviejose rajono mokyklose, kur taip pat suteiktos daugiafunkcio centro funkcijos, pokyčių dar nedaug – dažniausiai vykdoma ugdymo programa ir po truputį mąstoma apie papildomus užsiėmimus po pamokų.

Pokyčiams ruošėsi iš anksto

Kartais reikia stipraus spyrio į užpakalį, kad į situaciją pažiūrėtum kitaip. Taip, ko gero, atsitiko ir Rudilių Jono Laužiko mokyklai. Ši įstaiga ne vienerius metus laviravo ant išnykimo ribos. Prieš du dešimtmečius statytoje mokykloje ėmė sparčiai mažėti mokinių ir jos išlaikymas tapo per sunkus rajono biudžetui.

„Jau nuo praėjusių metų žiemos ėmėme gyventi su mintimi, kad reikės kažką keisti. Sulaukę pasiūlymo tapti daugiafunkciu centru, tuoj pat ėmėme mąstyti, ką mes tuo galėtume pasiekti. Buvo kalbėta net apie senelių namus…“ – apie pokyčių pradžią pasakojo nuo rugsėjo veikiančio Rudilių daugiafunkcio centro direktorius A. Venckus.

Jis buvusioje mokykloje šiandien dirba kartu su dar trimis darbuotojais – visi dalijasi 3,1 etato. Įstaigos įvairią veiklą planuoja ir organizuoja direktorius bei mokytoja Daiva Pečiukėnienė. Jiems talkina priešmokyklinio ugdymo grupės pedagogė ir darbininkas-valytojas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video