2024/05/19

Kad meras netaptų seniūnu

Rajono meras Dainius Bardauskas išsakė savo nuomonę apie Savivaldybės įmonių kontrolės reikalus, politinę valią ir galias.
Autorės nuotrauka

Stebėtojai, kontrolieriai, revizoriai, auditoriai – grėsmingai skambantys pareigų pavadinimai. O jau STT – nėra nė ką kalbėti. Vieni mano, kad tokio būrio kontrolierių tikrai nereikia. Antri galvoja atvirkščiai, kad jų visų reikia, labai reikia iš prigimties, kaip sakoma, silpnam žmogeliui, kad kito arba valdišku turtu nesusigundytų. Treti priduria, kad reikia ir žiūrinčių viena kryptimi, tas pačias žaidimo taisykles išmanančių, kad ūkis plėstųsi ir nesugriūtų. Deja, aplinkui apstu visokiausių biurokratinių kliūčių, nevalingų politikų arba per daug aktyvių tik ne ten, kur reikia. Sunku paprastam žmogeliui susigaudyti visoje toje gyvenimo maišalynėje. Ką čia bekalbėti, jei ir rajono merui gali iškilti grėsmė tapti tik Kupiškio seniūnijos seniūnu.
Apie visa tai rimtai ir pasikalbėjome su rajono galva Dainiumi BARDAUSKU.

Kodėl Savivaldybės akcinės bendrovės neturi stebėtojų tarybų?

Sunku atsakyti. Iki šiol rajone tokios praktikos nebuvo. Tuo klausimu diskusijų irgi nebuvo. Gal po pastarųjų rezonansinių įvykių, susijusių su STT pareigūnų pareikštais įtarimais dėl kai kurių rajono asmenų veiklos, stebėtojų tarybos ir galėtų atsirasti.

Visgi manyčiau, jei įmonei vadovauja geras direktorius, veikia kompetentinga valdyba, to turėtų užtekti. Ką ta stebėtojų taryba galėtų tokiu atveju lemti? Filosofinis klausimas. Be to, rajone labai sunku rasti kompetentingų, absoliučiai nešališkų žmonių. Būtų nepaprasta tokias tarybas suformuoti.

Savivaldybės uždarųjų akcinių bendrovių valdybos yra atnaujintos ir stengiasi įsigilinti į įmonių veiklą, pasižiūrėti, kad ten viskas sklandžiai vyktų. Tačiau jų nariams, Savivaldybės administracijos specialistams, tai yra papildoma veikla, reikia laiko į kiekvieną klausimą įsigilinti. Tai sudėtingas procesas.

Kodėl vis neapsisprendžiama skirti finansavimą antram Savivaldybės kontrolieriaus etatui?

Ne visai korektiškai pasielgė Savivaldybės kontrolierė iškeldama retorinį klausimą: „O gal tokia padėtis yra kažkam patogi?“
Tai ir politinės valios, ir pragmatiškumo klausimas. Ūkiškumas, skolų mažinimas yra vienas iš mūsų veiklos prioritetų. Kažkiek pavyksta sutaupyti ir biudžeto lėšų nefinansuojant to antrojo etato.

Aš pats asmeniškai nesu įsitikinęs, kad antro kontrolieriaus etato reikia. Manau, ir vienas žmogus nuosekliai dirbdamas gali padaryti daug darbų. Žinoma, jei savo laiko neišblaško kitoms sritims ir visuomeninei veiklai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video