2024/05/19

 

Stuburuose atidengtas paminklas pokario kovotojams

Paminklo statymo iniciatoriai (iš kairės): architektas Žybartas Simonaitis, gydytojas Gediminas Kaluina, inžinierius Rimantas Skaistis ir pagalbininkas, tautodailininkas akmentašys Vytautas Jasinskas (priekyje).
Aušros Jonušytės nuotrauka

Saulėtą šeštadienį Kupiškio rajono vadovai, jaunieji šauliai, kariškiai, kupiškėnai su šeimomis, svečiai iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Vilniaus kupiškėnų klubo nariai ir gretimų rajonų žmonės rinkosi pagerbti 1945–1953 metais už Lietuvos laisvę kovojusius ir kritusius vyrus. Jiems Stuburų kaimo laukuose atidengtas paminklas „Lietuvai ir žuvusiems partizanams“, skirtas S. Dariaus ir S. Girėno rinktinės partizanams atminti. Į šventę atvyko ir paminklo statymo iniciatoriai: gydytojas Gediminas Kaluina, inžinierius Rimantas Skaistis, architektas Žybartas Simonaitis.

Stiprybę semkimės iš praeities

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Antašavos bažnyčioje. Jas aukojo dr. Rimantas Gudelis. Dvasininkas pamokslo metu pabrėžė, kad susirinkome pagerbti tuos žmones, kurie prarado gyvybes už mūsų tėvynės laisvę. „Kelių dešimtmečių Lietuvos istorija yra tokia, kad mūsų elitas guli Varšuvos ar Sibiro kapeliuose, arba išžudytas Lietuvos miškuose. Tautai nėra lengva per kelis dešimtmečius praradus didžiąją dalį žmonių, kurie buvo sąmoningiausi, versliausi, labiausiai išsilavinę, labiausiai socialiai aktyvūs, vėl prisikelti. Tik žmogus, prisimenantis savo praeitį, gali kurti prasmingą, gražią ir kilnią krašto ateitį. Turime tikėti savo krašto ateitimi, nes šalia blogų dalykų, kuriuos mes dažnai mėgstame pabrėžti, yra ir gerų dalykų. Ir tegu iš praeities semdami mes stiprybę ir toliau kursime gražesnę mūsų tautos ateitį“, – kalbėjo kunigas.

Pagarba kovotojams ir padėka renginio sumanytojams

Susirinkus prie paminklo, sugiedotas Lietuvos himnas, perkirptos trispalvės juostelės, juosiančios paminklą ir lentą, kurioje užrašytos S. Dariaus ir S. Girėno rinktinės partizanų junginio vado kapitono Albino Tindžiulio, būrių, grupių vadų ir partizanų, daugiau kaip šimto žmonių pavardės. Jas skaitė inžinierius Rimantas Skaistis, varpo dūžiais pagerbė gydytojas Gediminas Kaluina.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video