2024/05/02

 

Permainos valstybėje – misija įmanoma?

Vėjo Žilio nuotrauka

Išgyvenome pirmąjį rinkimų turą. Dabar,  atslūgus euforijai, kad žmonės balsavo už permainas, prasidėjo spėlionių ir viešų svarstymų metas ne tik apie būsimas koalicijas, bet ir apie tai, ar pokyčių ištroškusi tauta jų sulauks.
 
Partijų nugalėtojų lyderių pasisakymuose girdime gan skirtingas nuotaikas. Jaunatviškas maksimalizmas konservatorių stovykloje, jų lyderis atvirai deklaruoja griežtą atsiribojimą nuo socialdemokratų ir vardija programinius panašumus abiejų pirmame rinkimų ture laimėjusių politinių jėgų, kurios turėtų tartis, kad nenuviltų žmonių, balsavusių už permainas. Valstiečiai, kalbėdami apie  būsimos koalicijos ar Vyriausybės darybą daugiau akcentuoja techninius sprendimus ir kartoja tą pačią mantrą, kad iki nesibaigs antrasis turas, apie jokių koalicijų sudarymą kalbų negali būti, pabrėždami, kad jos gali būti įvairios – tiek su konservatoriais, tiek su socialdemokratais, neatmeta net ir vaivorykštės koalicijos. Kaip į tokią žinią reaguos rinkėjai, pamatysime po savaitės. Jei rinkėjai balsavo iš tiesų tikėdamiesi permainų, jiems neturėtų patikti valstiečių pasisakymai, kad partneriais gali tapti ir socialdemokratai. Jei valstiečių pergalę lėmė protesto ir antisisteminiai balsai, tai tokia pozicija nepamažins jų antrame ture balsų. Valstiečiams bus egzaminas, ar pakaks politinių įgūdžių deryboms, ar derinant klausimus dėl bendro darbo Vyriausybėje, išliks vienybė ir pačios partijos viduje. Ne paslaptis, kad šioje partijoje nemenkai ir ne partinių žmonių, suburtų, kaip deklaruojama, dėl profesionalumo ir kompetencijos. Naujo konservatorių lyderio aiški pozicija, atsiribojanti nuo buvusiųjų valdžioje, gali būti lemtinga, jei žmonės iš tiesų balsavo už pokyčius. Jau suskaičiuota, kad per šių Seimo rinkimų pirmąjį turą apie penktadalį balsų nulėmė jauni žmonės iki 34 metų, kurie neįprastai aktyvūs buvo išankstinio balsavimo metu. Tačiau aktyviausi buvo vidutinio – 45–64 metų – amžiaus žmonės. Politologai sako, jog po 2012 metų rinkimų atlikti tyrimai parodė, kad Lietuvoje ypač ryški takoskyra tarp to, kaip balsuoja jaunimas ir kaip vyresni žmonės, o politinių pažiūrų perdavimas iš kartos į kartą pastebimas tik labai siauroje rinkėjų grupėje.

Atidžiau pasižvalgę po abiejų šiandien nugalėtojomis vadinamų partijų sąrašus, rasime visko. Konservatorių pirmame dešimtuke nuo Aukščiausiosios tarybos laikų pozicijas laiko partine nomenklatūra pravardžiuojami asmenys. Palankiai rinkėjų sutikti jaunimo rezultatai teikia vilčių, kad partija iš tiesų ant atsinaujinimo slenksčio. Valstiečių gretose, nepaisant keleto ryškių asmenybių, irgi rasime visko – nuo nevykėlių merų iki pseudoteorijas skleidžiančių sveikuolių. Klausimas lieka atviras – ar tikrai per šią Seimo kadenciją sulauksime realių pokyčių valdant valstybę.

——-
Autorius: Nomeda SIMĖNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video