2024/04/29

 

Neįgaliųjų judėjimo laisvė labai ribota

Centrinėje miesto aikštėje Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjunga vykdė socialinę akciją, kuria siekta atkreipti dėmesį į tai, kad nepritaikyta aplinka labai apriboja neįgaliųjų judėjimą.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Rugsėjo 14 d. centrinėje Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjunga vykdė socialinę akciją „Mes esame“, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į neįgalių žmonių izoliaciją, į tai, kad aplinka jiems nėra pritaikyta. Savo problemas ir lūkesčius neįgalieji išsakė Kupiškio rajono mero pavaduotojui Aurimui Martinkai ir rajono Tarybos Vietinio ūkio, architektūros ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui Virginijui Andrijauskui.

Vyko šalies mastu

Socialinę akciją „Mes esame“ visoje Lietuvoje organizavo didžiausia neįgalių žmonių organizacijų asociacija Lietuvos neįgaliųjų forumas kartu su Lietuvos žmonių su negalia sąjunga ir Lietuvos neįgaliųjų draugija. Įvairiais renginiais siekta atkreipti visuomenės, valdžios dėmesį į fizinės aplinkos kliūtis, kasdien apribojančias neįgalių žmonių gyvenimą.

Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjunga irgi įsijungė į šią iniciatyvą. „Mes lygiai taip pat kaip ir visi kiti norime laisvai nuvažiuoti į parduotuvę, patekti į įvairias įstaigas. Kai esi namie, nemanai esąs išskirtinis, tačiau tik išvykęs į miestą taip iškart pasijunti“, – kalbėjo sąjungos pirmininkas Gediminas Virbickas.

Nepritaikyta aplinka riboja

Pasak jo, Kupiškyje labai trūksta neįgaliesiems, ypač judantiems su vežimėliu, pritaikytų vietų. „Labai norėtume, kad būtų sutvarkyti nuvažiavimo nuo šaligatvių takeliai bent mieste, nes vienam savarankiškai judėti labai sudėtinga. Nėra jokių įvažiavimo vietų į daugelį įstaigų. Negalime patekti į vaikų polikliniką, labai status užvažiavimo takas į ligoninės priimamojo skyrių“, – vardijo G. Virbickas.

Su tomis pačiomis problemomis neįgalieji susiduria ir norėdami ateiti į bažnyčią, rajono seniūnijas. Kupiškio seniūniją pasiekti lengviau – ji įsikūrusi pirmame pastato aukšte, yra turėklas, tačiau labai reiktų ir dar vieno. Pasak G. Virbicko, būtų labai tikslinga prie seniūnijų įrengti mygtukus, kad esant reikalui būtų galima išsikviesti reikalingą specialistą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video