2024/05/15

 

Komisariate – viešosios ir kriminalinės policijos jungtuvės

„Noriu nuoširdžiai padėkoti visam kolektyvui ir kiekvienam darbuotojui už pasiektus šaunius darbo rezultatus. Manau, kad dabartinis kolektyvas, atsinaujinęs ir atsinaujinantis, yra pajėgus įgyvendinti policijai keliamus uždavinius ir tikslus“, – sakė Kupiškio r. policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas.
Autorės nuotrauka

Nuo rugsėjo 12 dienos Kupiškio r. policijos komisariate nebebus Viešosios ir Kriminalinės policijos skyrių, o vietoje jų steigiami du nauji – Reagavimo ir Veiklos skyriai. Lietuvoje toks veiklos organizavimo modelis porą metų jau taikomas kai kuriuose komisariatuose, tačiau Panevėžio apskrityje kupiškėnai reformos imasi pirmi. Ar nauji skyriai – tik žodžių žaismas pervardijant senuosius, kokia šios reformos prasmė ir tikslas, kaip ji palies komisariato darbuotojus ir paprastus rajono gyventojus – apie tai kalbamės su Kupiškio r. policijos komisariato viršininku Gintautu Misiūnu.

Kodėl reikėjo sujungti du padalinius – viešąją ir kriminalinę policiją? Kaip keisis pareigūnų darbas?
 
Pasikeitęs darbo organizavimo modelis nukreiptas į operatyvų reagavimą į įvykius, kokybiškesnį teisės pažeidimų prevencijos užtikrinimą, jų atskleidimą, tyrimą, racionalų žmogiškųjų ir finansinių išteklių panaudojimą. Ankstesnė darbo organizavimo sistema buvo nepakankamai efektyvi: viešosios ir kriminalinės policijos pareigūnų funkcijos dubliavosi, buvo atliekamos perteklinės procedūros, darbo krūviai nebuvo tolygūs, skirtingai reglamentuoti pareigų reikalavimai, pareigūnai vykdė panašias funkcijas.

Sujungus kriminalinę ir viešąją policiją į vieną Veiklos skyrių iš esmės keičiasi darbo organizavimo modelis. Pvz., iki reformos vadinamieji apylinkės inspektoriai dirbdavo savarankiškai kiekvienas savo aptarnaujamoje teritorijoje ir didžiąją darbo laiko dalį praleisdavo kabinetuose, rengdami nutarimus ar priiminėdami kitus procesinius sprendimus. Po reformos viename padalinyje darbuosis ir buvę kriminalinės policijos, ir buvę viešosios policijos darbuotojai. Iš esmės visos funkcijos (ir prevencinės, ir tiriamosios) išlieka. Išlieka ir prevencinis darbas su seniūnijomis, seniūnais, bendruomenėmis ir betarpiškai gyventojais bei mokymo įstaigomis. Darbuotojai dirbs po du, pagal konkrečiai jiems suformuotą pamainos užduotį, su privaloma prievole atsiskaityti už nuveiktą darbą.

Lankstesnis tampa ir darbo grafikas. Jau dabar darbas organizuojamas pamaininiu principu, pvz., viena pamaina dirba nuo 8 iki 17 val., o antra – nuo 13 iki 22 val. Pamainos laiko, trukmės ar savaitės dienų variacijos įmanomos įvairios, atsižvelgiant į kriminogeninę situaciją konkrečioje teritorijoje. Dirbančiam ekipažui atsiranda prievolė dirbti pagal numatytą užduotį teritorijoje ne mažiau kaip 70 proc. pamainos laiko. Taigi dirbančių kabinetuose mažės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video