2024/05/14

 

Geltonieji autobusėliai – be palydovų

Į mokyklas vaikus šiais mokslo metais vežios dvylika geltonųjų autobusėlių.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Prasidėjus naujiems mokslo metams gatvėse gerokai padaugėja jaunųjų eismo dalyvių. Nemažai vaikų ugdymo įstaigas pasiekia vadinamaisiais geltonaisiais autobusiukais. Praėjusiais metais įsigalioję Kelių eismo taisyklių pakeitimai numato, kad vaikus vežančio mokyklinio autobuso salone turi būti vienas lydintis asmuo, jo funkcijas gali atlikti ir vairuotojas. Kaip šios tvarkos laikomasi?

Numato taisyklės

Kupiškio r. policijos komisariato Kelių policijos grupės vyresnioji specialistė Žavinta Lupeikė informavo, kad mokyklų, kuriose vaikai ugdymo įstaigas pasiekia geltonaisiais autobusiukais, administracija privalo rūpintis, kad tai vyktų saugiai. „Didžiulė atsakomybė tenka autobusų vairuotojams arba vaikus lydinčiam suaugusiam asmeniui, kuris turėtų būti ne jaunesnis nei 21 metų. Jei jo nėra, visas funkcijas turi atlikti autobusiuko vairuotojas“, – aiškino pareigūnė.
Šią tvarką numato 2015 m. įsigalioję Kelių eismo taisyklių pakeitimai.

Pagal Kelių eismo taisyklių reikalavimus, vairuotojas arba lydintis asmuo privalo užtikrinti saugų vaikų įlipimą, išlipimą iš transporto priemonės, vaikus įlaipinti ir išlaipinti stotelėse, palydėti į kitą kelio pusę jaunesnius kaip 10 metų vaikus. Iš transporto priemonės išlipęs vairuotojas ar lydintis asmuo privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Prižiūrėti, kad vaikai, įlipę į mokyklinį autobusiuką, užsisegtų saugos diržus. Vairuotojas negali vežti daugiau vaikų nei numatyta sėdimų vietų.

Lydinčių asmenų neturi

Ž. Lupeikė teigė, kad kiek yra tikrinę autobusiukų techninę būklę, nė viename geltonajame autobusiuke nematė lydinčio asmens. „Turbūt visas funkcijas atlieka vairuotojas, bet būtų gerokai paprasčiau, jei tai darytų lydintis asmuo“, – sakė ji.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video