2024/05/05

 

Maudynių mėgėjams apie taršą nepranešė

Informacija apie tai, kad vanduo užterštas, gyventojų nepasiekė.
Simono Dariaus nuotrauka

Nors skaičiuojame paskutines vasaros dienas, maudymosi sezonas dar nesibaigia. Jis tęsis iki rugsėjo 15 dienos. Oficialią maudynių vietą turime tik vieną – tai Lėvens tvenkinio maudykla Aukštupėnų poilsiavietėje. Čia kas dvi savaites atliekami vandens kokybės tyrimai. Rugpjūtį juos atlikus buvo nustatyta, kad vandens kokybė neatitiko reikalavimų. Tik – informacija apie tai gyventojų nepasiekė.

Nustatė taršą

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad įvertinus gautus rugpjūčio pirmosios pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus paaiškėjo, kad ne visose tirtose maudyklose vandens kokybė atitiko Lietuvos higienos normos reikalavimus. Tarp kitų šalies maudyklų pateko ir Lėvens tvenkinys, kuriame nustatyta mikrobiologinė tarša.
„Lėvens upės (Kupiškio marių) maudyklos vandens kokybė tirta rugpjūčio 1 d. ir nustatyta, kad ji neatitinka Lietuvos higienos normos HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų. Pakartotiniai tyrimai atlikti rugpjūčio 8 dieną. Vandens kokybė reikalavimus atitiko“, – teigė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražvydė Norkienė.

Gyventojai apie tai, ar saugu maudytis ir kokia yra vandens kokybė, turi būti informuojami. „Visuomenė supažindinama su informacija apie vandens kokybę per žiniasklaidą, savivaldybių interneto svetainėse, taip pat stenduose prie paplūdimių turi būti skelbiami naujausi vandens kokybės tyrimų rezultatai, rekomendacija nesimaudyti ar draudimas maudytis, jei nustatyta tarša. Institucija, atsakinga už paplūdimio administravimą, privalo užtikrinti, kad maudymosi sezono metu informacija visuomenei paplūdimyje būtų skelbiama aktyviai ir operatyviai“, – komentavo G. Norkienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video