2024/05/18

Stračniuose įamžintos senovinės vestuvės

Savo kaimo istoriją prisiminti atėjo dabartiniai ir buvę Stračnių gyventojai.
Autorės nuotrauka

Praėjus 45-eriems metams po etnografinio filmo „Senovinės kupiškėnų vestuvės“ premjeros televizijoje, Stračniuose, kur buvo nufilmuotas istorinis kūrinys, atidengta šiam įvykiui skirta atminimo lenta. Tokios idėjos iniciatorė – Valakų bendruomenė. Jos pirmininkas Gintaras Stašys į renginį pakvietė visus dabartinius ir buvusius Stračnių gyventojus.

Stračniai šiandien – tai mažas kaimelis, kur gyvena saujelė žmonių. Tai senas gatvinis kaimas. Nuo seno čia viso kaimo trobos išsidėsčiusios palei vieną gatvę.

Tačiau Stračnių gyventojai žino, kad jų istorija išskirtinė ir tuo, kad čia buvo nufilmuotos legendinės „Senovinės kupiškėnų vestuvės“. Lygiai prieš 45 metus Lietuvos radijo ir televizijos komanda šiame kaime triūsė įamžindama etnografinį vaidinimą.
Ta proga Stračnių gyventojai praėjusį penktadienį susirinko paminėti šios sukakties bei atidengti medinės lentos jai įamžinti.

„Kas mes būsime rytoj, jei nepuoselėsime, neprisiminsime savo krašto tradicijų, apeigų, papročių, nepabrėšime savo išskirtinumo?“,– tokiais žodžiais į renginį susirinkusius dabartinius ir buvusius Stračnių gyventojus pasveikino Kupiškio kultūros centro Subačiaus padalinio kultūros vadybininkė Inga Dovydėnienė.

Atgaivino prieškario spektaklį

Anot jos, septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kiekvienam kupiškėnui buvo svarbūs trys dalykai: sirgti už „Žalgirį“, aplankyti Šeduvos malūną ir pamatyti „Senovines kupiškėnų vestuves“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video