2024/05/18

Džiovyklos gaudžia visu pajėgumu

Gintarė Bartaševičiūtė per javapjūtę talkina tėvams.
Autorės nuotrauka

Ši vasara negaili nei šilumos, nei lietaus. Žolynai veši lyg pasiutę, bet žemdirbiams iš to menka paguoda. Prasidėjusi javapjūtė jiems tikras galvos skausmas. Gaudyte gaudoma kiekviena akimirka be lietaus ir skubama net ir naktimis į javų, žirnių bei kitų augalininkystės kultūrų laukus pjauti.

Kaip sekasi šiemet ūkininkauti, tradiciškai pakalbinome ūkininkus, atvežusius šių metų derlių į elevatorius, pasikalbėjome ir su elevatorių vadovais.

Iš visų pakraščių

Praėjusio ketvirtadienio rytą prie Kupiškyje veikiančių kelių elevatorių didelių eilių nesimatė. Pirmasis pakalbintas žmogus buvo Vytautas Gudelis, ūkininkas iš Švenčionių rajono, atvykęs kartu su savo anūku Rimgaudu. Į vieną iš Kupiškyje veikiančių elevatorių jis buvo atvežęs žirnių. Pasak ūkininko, šiemet jų derlius neblogas, maždaug po 2 tonas iš hektaro prikulia. Į Kupiškį derlių vežė ir pernai.

„Iš viso dirbu apie 30 ha žemės. Dar turiu 6 ha nenuimtų žirnių, apie 8 ha – kvietrugių. Derliumi skųstis negaliu. Tik lietus labai trukdo žemės ūkio darbams“, – kalbėjo vyriškis.
Kad derlių sunku iš laukų paimti, skundėsi ir Egidijus Šimonis iš Surdegio (Anykščių r.).

„Vakar vakare nekrapnojo lietus, tai išėjo kažkiek žirnių nukulti. Tai juos ir atvežiau. Derliaus supirkimo kainos gali labai kristi dėl per didelio drėgnumo. Reikės nemažų sąnaudų jam džiovinti“, – nuogąstavo pašnekovas.

Laukia ir mūsiškiai

Atvežusi didžiulę traktorinę priekabą kviečių prie ŽŪK „Kupiškio grūdai“ laukė ir Salamiesčio krašto ūkininko Almanto Bartaševičiaus dukra Gintarė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video