2024/05/12

 

Vidugirių miške – retas grybas

Kuokštinė grifuolė – retas, valgomas grybas.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Kupiškėnas Pranas Kopūstas, grybaudamas Vidugirių miške, rado itin keistą grybą. Didelis, iš daugybės mažų grybukų susidedantis augalas atrodė lyg grybų kelmas. Mikologų teigimu, tai buvo į Lietuvos Raudonąją knygą įrašyta kuokštinė grifuolė. Ji beje ir valgoma.

Žurnalistams nematytą grybą parodyti nusprendęs kupiškėnas P. Kopūstas pasakojo, kad jį rado Vidugirių miške, ant miško paklotės. Šalia augo du tokie pat grybų kelmai. Pirmasis buvo apie dviejų sprindžių dydžio, antrasis – vos ne pusmetrio.
„Paėmiau už apačios ir nusikėlė visas kelmas“, – apie radinį sakė pašnekovas.
Pasirodo, toks kelmas su daugybe mažų grybukų yra vienas augalas su viena pagrindine šaknimi, o grybukai – tai augalo šakos.

„Nesu matęs tokių grybų. Bet labai knieti sužinoti, kas čia per keistenybė“, – kalbėjo grybautojas. Jis dažnai eina grybauti ir labai mėgsta patiekalus iš miško gėrybių. Vis dėlto vyras abejojo, ar rastas grybas yra valgomas.

„Kupiškėnų mintims“ socialiniuose tinkluose paviešinus nematyto grybo nuotraukas, daugelis stebėjosi keista miško išdaiga. Tik vienas pašnekovas pasakojo, kad seni žmonės nurodytą grybą liaudyje vadina „pilke“ ir sako, kad tai blogas grybas.

Tačiau pasitelkus ekspertus, pavyko nustatyti rasto grybo rūšį. Mikologijos profesorius Ernestas Kutorga teigė, jog tai yra kuokštinė grifuolė. Ji – kempiniečių eilei priklausantis valgomas grybas. Dėl savo retumo yra saugotinas ir įrašytas į Lietuvos Raudonąją knygą. Lietuvoje dar vartojamas kitas šio grybo pavadinimas – kuokštinis sėdis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video