2024/05/07

 

Draustinių ramybės jaukti nevalia

Grybauti draudžiama saugomose teritorijose.
Autorės nuotrauka

Vykdant planinį patikrinimą Kupiškio aplinkosaugininkams paaiškėjo, kad dar ne visi mūsų gyventojai žino, kurie miškai nėra svetingi grybautojams ir uogautojams. Pagal lankymosi miškuose taisykles, net įžengti draudžiama į telmologinius draustinius. Tokių mūsų rajone yra penki.

Notigalėje uogauti draudžiama

Liepos mėnesį Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros pareigūnas kartu su Biržų regioninio parko atstovais vyko tikrinti, ar gyventojai laikosi draudimo neiti į telmologinius draustinius. Kaip žinia, lankymosi miške bei grybavimo taisyklių reikalavimai leidžia grybauti ar uogauti visuose – ir valstybiniuose, ir privačiuose – miškuose. Bet tai daryti ir net lankytis draudžiama rezervatuose, specialios paskirties miškuose (pasienio zonos, karinių objektų) ir tuose miškuose, kuriuose grybavimas ar lankymasis dėl svarbių priežasčių laikinai uždraustas ar apribotas savivaldybių sprendimais.

Minėto patikrinimo metu aplinkosaugininkai nuvykę į Notigalės pelkės teritoriją sutiko čia uogavusią moterį. Ši buvo įspėta, kad tai yra telmologinis draustinis ir jame nuo balandžio 1 dienos iki rugpjūčio 1 dienos lankytis draudžiama.

„Mes pažeidėjos nebaudėme, tik įspėjome, kad lankytis draustinyje dabar draudžiama. Vėliau moteris mums paskambino priekaištaudama, kad trūksta informacijos apie tokias vietas ir apribojimus“, – sakė Kupiškio agentūros vedėja Vita Stančikienė.

Pasak pašnekovės, prieš vykstant grybauti ar uogauti reikia būti susipažinusiam su teritorija, kurioje ruošiamasi apsilankyti: „Lietuvoje yra saugomų teritorijų, kuriose saugomiems gamtos objektams kenkia įvairi veikla. Priklausomai nuo saugomo objekto rūšies, atskirose saugomose teritorijose ribojama įvairi veikla. Telmologiniai draustiniai įsteigti – tipiškiems bei unikaliems pelkių kompleksams saugoti ir ten yra numatyti veiklos apribojimai“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video