2024/05/20

 

Tikrų pasakorių dar turime

Respublikinio pasakotojų konkurso „Žodzis žodzį gena“ rajoninio rato dalyviai.

Jurgitos Banionienės nuotrauka

Birželio 10 dieną Kupiškio kultūros centro vitražų salėje rinkosi gimtosios tarmės žinovai, tautosakos paveldo puoselėtojai. Vyko respublikinio pasakotojų konkurso „Žodzis žodzį gena“ rajoninis ratas. Iš viso sulaukta šešių dalyvių. Nestigo įdomių gyvenimiškų tarmiškų pasakojimų, pajuokavimų. Renginio metu pakrikštyti į naują kapeliją susibūrę liaudies muzikantai.

Dalyvių mažėja

Konkursą „Žodzis žodzį gena“ rengia Lietuvos liaudies kultūros centras ir Druskininkų kultūros centras. Vietiniai turai vyksta įvairiuose šalies miestuose. Pas mus juos organizuoja Kupiškio kultūros centro etnografė Alma Pustovaitienė.

Ji apgailestavo, kad surinkti pasakorius nėra lengva, jų vis mažėja. Sveikindama visus, kad ir negausiai į renginį penktadienio pavakarę sugužėjusius tarmės žinovus ir tuos, kuriems rūpi gimtojo krašto tradicijų, paveldo puoselėjimas, A. Pustovaitienė pabrėžė, kad tarmė – labai svarbus dalykas. „Kartkartėmis sugalvoju suburti į krūvą nors kelis dar kalbančius, pasakojančius tarmiškai, kad pabūtumėme visi, papasakotumėte, ką esate matę, girdėję, ką atsinešėte iš šeimos. Visa tai duoda stiprybę eiti toliau ir nepamiršti, kad tai turime ne tik savyje laikyti, bet ir su kitais pasidalyti. Išlaikykime šitą dvasinį turtą – savo gražią kupiškėnų tarmę“, – kalbėjo ji.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video