2024/05/14

 

Verslo įmonių darbuotojų uždarbis – viešinti ar ne

Autorės nuotrauka

Naujoje Valstybinio socialinio draudimo įstatymo redakcijoje numatyta viešai skelbti įmonių, kuriose dirba trys ir daugiau darbuotojų, atlyginimų vidurkius ir priskaičiuotą „Sodros“ įmokų sumą.
Taip pat siūloma atskleisti draudėjo kodą, jo suteikimo ir pabaigos datas, draudėjo apdraustųjų skaičių, draudėjo socialinio draudimo įmokų, baudų, delspinigių, palūkanų skolą.
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė šiai įstatymo projekto nuostatai. Manoma, kad visa tai gerokai mažins šešėlinės ekonomikos mastus.
Verslininkai tokias pataisas vertina gana nepalankiai.

Tragedijos nebus

Algirdo Jovaišos, UAB „Dailista“ vadovo, nuomone, tai perdėtas reikalas. Anot jo, norint ir šiuo metu galima gauti minėtą informaciją apie įmonę.

„Matyt, artėjant Seimo rinkimams, kai kurie politikai iš neturėjimo ką veikti kurpia naujus įstatymus. Ko gero, apie būtinybę viešai skelbti verslo įmonių darbuotojų atlyginimų vidurkius bus padiskutuota, pafilosofuota ir viskas tuo baigsis. Visgi minėta informacija yra glaudžiai susijusi su komerciniais dalykais ir konkurencijos požiūriu būtų neteisinga ją visą atskleisti. Antai parduotuvėje pirkdami batoną juk nežinome, kiek kainuoja visos jo sudedamosios dalys, atvežimas į prekybos vietas ir pan. Atlyginimas tėra sudėtinė produkto dalis. Taip pat yra ir statybos versle. Kita vertus, nieko tragiška nenutiks, jei tos įstatymo pataisos bus priimtos“, – kalbėjo A. Jovaiša.

Pasak UAB „Durpeta“ vadovo Jono Kantauto, tokiems politikų sprendimams stinga logikos. Kiek kas uždirba, tai kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas. Jei bus skelbiami tik vidutiniai įmonių atlyginimai, manąs, kad nieko tokio.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video