2024/05/07

 

Gyventojus erzina balandžių kaimynystė

Rodos, tokie nekalti miesto paukščiai, balandžiai, gali atnešti ir ligų.
Renatos Malinauskienės nuotrauka

Ką daryti, kai namų pastoges ir balkonus okupuoja balandžiai? Su tokiu klausimu susidūrė Kupiškio Gedimino gatvės namo gyventojai. Teršdami žmonių būstus, miestą mėgstantys paukščiai gali atnešti ir ligų.

Žudyti ir naikinti negalima

Balandžiai Kupiškio miesto daugiabučius namus mėgsta seniai. Jie įsikūrę ne vieno daugiabučio namo pastogėje.
Kai kuriems gyventojams jau įgriso šių paukščių draugija ir vieno namo gyventoja kreipėsi į redakciją klausdama, kaip atsikratyti neprašytų sugyventinių.

Toks klausimas po paskutinių Seimo siūlymų globoti net ir menkiausią musę skamba gana grėsmingai. Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos viršininko pavaduotojas Gaudentas Baikauskas patikino, kad sumažinti balandžių populiaciją savo kaimynystėje visgi galima. Jų skriausti negalima tik išperėjus jauniklius. Gintis nuo šių paukščių galima būtent iki jų kiaušiniams išsiritant.

„Padėjus balandžiams kiaušinius galima juos kurį laiką užlaikyti nuo perėjimo: nuvyti, išbaidyti, uždengti landas. Tuomet kiaušiniai atvėsta ir iš jų neišsiperės maži paukščiukai. Jei jie spėja išsiristi, drausti balandžiams artintis prie lizdo jau nebegalima – tai laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnu“, – aiškino aplinkosaugos atstovas G. Baikauskas.

Nuo pačių balandžių pašnekovas gintis siūlo uždengiant balkonus tinkleliais, užsandarinant stogo landas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video