2024/05/06

 

Mirtinos avarijos kaltininkui lipdomas žudiko vardas

Prieš metus eismo įvykio metu mirtinai žmogų sužalojęs vaikinas savo kaltę pripažįsta ir gailisi.
Autorės nuotrauka

Kupiškio rajono apylinkės teismas svarsto, ar pritaikyti unikalią teismo praktiką, kai avarija perkvalifikuojama į žmogžudystę. To prašo prieš daugiau nei metus kelyje automobilio užmuštos Aušros Palaimienės artimieji. Kartu su savo advokatu jie tikina, kad be vairuotojo pažymėjimo, girtas, svetimu automobiliu važiavęs vaikinas turėjo suprasti, kuo baigsis jo kelionė.

Buvo atsitikimas, kai eismo įvykio kaltininką paskelbti žudiku iki šiol bandė Panevėžio apygardos teismas, ir jo sprendimas buvo negailestingas įtariamajam.

Liko našlaičiai

Skaudi avarija, kurioje žuvo keturiasdešimtmetė Salamiesčio gyventoja A. Palaimienė, įvyko pernai, spalio mėnesį. Ankstų rytą iš ganyklos keliu į namus dviračiu važiavusią moterį partrenkė priešpriešiais atlėkęs automobilis. Prieš dviratininkę riedėjo jos talkininkas, tačiau mašina rėžėsi tik į moters dviratį.

A. Palaimienė mirė vietoje. O kaltininkas spruko iš įvykio vietos. Netrukus policija jį sučiupo – tai to paties kaimo gyventojas Audrius Sarapas, neturėjęs nei vairuotojo pažymėjimo, nei savo automobilio ir buvęs neblaivus.

Be motinos liko penki vaikai. Dabar jiems nuo 12 iki 18 metų. Našlaičius šiuo metu laikinai globoja močiutė Danutė Palaimienė. Mirusiosios vyras dirba užsienyje ir į Lietuvą grįžta kas kelis mėnesius. Vaikams mokama kiek daugiau nei po 32 eurus per mėnesį našlaičio pašalpa.

„Kai buvo gyva marti, laikė daug gyvulių. O dabar mums labai sunku. Pati turguje prekiauju daržovėmis. Du vaikai jau studijuoja“, – sakė vaikus laikinai globojanti D. Palaimienė.
Dėl įvykusios tragedijos kaltinamojo prašoma atlyginti moralinę žalą – pasak pašnekovės, tai turėtų būti po 50 tūkst. eurų kiekvienam nukentėjusiajam. Taip pat paskaičiuotos turtinės išlaidos – laidotuvių išlaidos mirusiosios šeimai.

Perkvalifikuoti į nužudymą

Su tokiais ieškiniais įvykusios tragedijos byla jau nukeliavo ir į Kupiškio rajono apylinkės teismą. Čia ji kol kas formuojama, kaip kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas. A. Sarapui taikyta Baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 6 dalis – pagal jį girtam vairuotojui, dėl kurio žuvo žmogus, gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

Praėjusiame teismo posėdyje nukentėjusiųjų advokatas Kastytis Paspirgėlis pasiūlė pridėti naują prašymą. Jis siūlo neatsargų nusikaltimą perkvalifikuoti į netiesioginį tyčinį. Tai yra kaltinamąjį A. Sarapą teisti už nužudymą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video