2024/04/26

 

Pabėgėlių integracijos prognozės – optimistinės

Vaida Karalevičienė.
Autorės nuotrauka

Lietuva po truputį rengiasi pabėgėlių iš Sirijos, Irako ir kitų šalių priėmimui. Užsieniečiams pradėjus plūsti į mūsų šalį tam tikros užduotys teks ir migracijos skyriams savivaldybėse. Apie tai, kokie iššūkiai laukia, pasišnekėjome su Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyriaus Kupiškio grupės vyresniąja specialiste Vaida Karalevičiene.

Kokios funkcijos rengiantis pabėgėlių priėmimui ir jų integracijai teks Migracijos skyriaus Kupiškio grupei?

Kupiškio grupė priklauso Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyriui, todėl visi su pabėgėlių priėmimu susiję klausimai bus sprendžiami Migracijos departamente prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos. Jei kelios pabėgėlių šeimos su dokumentais atvažiuos į Kupiškį, mes gausime tolimesnius nurodymus iš apskrities skyriaus, o jis – iš Migracijos departamento. Patys jokių sprendimų nepriiminėsime.

Kol kas yra tik bendri nurodymai rengiantis pabėgėlių priėmimui. Gruodžio 1 d. įsigaliojo naujas užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimas, kuriuo užtikrintas tinkamas priėmimo sąlygų prieglobsčio prašytojams taikymas, numatytas pažeidžiamų asmenų identifikavimas, apibrėžtos materialinės priėmimo sąlygos ir nustatyta teisė jomis pasinaudoti, taip pat nustatytas informacijos apie prieglobsčio procedūras teikimas jo prašytojams visose procedūros stadijose ir kt. Pagal šiuos įstatymo pakeitimus bus vykdomos visos procedūros, organizuojamas darbas.

Kokios konkrečios procedūros laukia į Lietuvą atvykusių pabėgėlių?

Planuojama, kad pabėgėliai bus priimami Kauno oro uoste, nes Vilnius neturi techninių sąlygų priimti tokią grupę žmonių, vykdyti jų apklausą. Be to, Kaunas yra arčiausiai Ruklos. Migracijos departamento pareigūnai atliks nuodugnią patikrą, kad į Lietuvą patektų tik tie žmonės, kuriems iš tiesų reikia prieglobsčio. Prieš suteikiant prieglobstį bus tikrinama žmogaus tapatybė, ar jis nėra teistas, ar tikrai nukentėjo ir atvyko iš ten, kur sakosi. Tie, kurie atvyks, jau turės leidimą gyventi Lietuvoje. Planuojama, kad daugiausia pabėgėlių bus iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos. Neregistruoti pabėgėliai pas mus į Kupiškį atvykti negalėtų, jie turės dokumentus gyventi mūsų šalyje. Užsieniečiui, kuriam suteiktas pabėgėlio Lietuvos Respublikoje statusas, Migracijos departamento sprendimu išduodamas leidimas nuolat gyventi, o Savivaldybė suteiks gyvenamąsias patalpas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video