2024/05/05

 

Lektorė ragino racionaliai mąstyti ir padoriai gyventi

Ekonomistė Aušra Maldeikienė savo emocionalia ir argumentuota kalbėsena daugiau nei dvi valandas buvo prikausčiusi į susitikimą su ja atvykusių kupiškėnų dėmesį.
Autorės nuotrauka

Praėjusį ketvirtadienį, lapkričio 19 d., Kupiškio viešoji biblioteka surengė dar vieną „Civitas“ klubo diskusiją. Šįkart tema „Ar verta aklai tikėti ekonomikos ekspertais“ padiskutuoti buvo atvykusi docentė dr. Aušra Maldeikienė.

Apie ekonomikos esmę

Pasak A. Maldeikienės, žmonės pastebi, kad ekonomistai šneka lyg ir apie tą patį, bet skirtingai. Vieno banko atlikto tyrimo duomenimis, turtingieji renkasi Gitaną Nausėdą, o neturtingieji – A. Maldeikienę. Visi mes girdime tuos ekonomistus, kurių išsakytos mintys panašios į mūsų interesus. Kitaip sakant girdime tai, ką norime išgirsti.

„Aš pati nedalinu žmonių į turtingus ar vargšus. Kuris žmogus labiau mums imponuoja, dažnai lemia ir jo simpatiškumas. Vyrai dažnai yra laikomi protingesniais ir jų nuomonės labiau visuomenė paiso. Mane gal irgi pripažino. Ironiškai į visa tai žvelgiu“, – dėstė savo požiūrį lektorė.

Anot jos, ekonomika toks dalykas, kad nieko keista tuos pačius dalykus matyti skirtingai. Taigi kuo užsiima ekonomistai?
A. Maldeikienė sakė, kad ekonomistų yra visokiausių. Visos didesnės įstaigos turi savo ekonomistus. Pavyzdžiui, gyvybės draudimas irgi ekonomistų veiklos sritis.
Ji nagrinėja, kaip politika sukimba su ekonomika. Įmonės balanso sudaryti nemokėtų, bet jei reiktų, tai išmoktų. Jos sritis analizė.

„Ekonomistai analizuoja pasirinkimus, kai mes siekiame sau naudos. Pavyzdžiui, moteris sprendžia klausimą, ar jai apsimoka eiti dirbti ir vaikui samdyti auklę, ar dar pačiai su savo atžala namuose pabūti.

Ką virti pietums, irgi pasirinkimas ekonominis. Ar tam suvartosiu, ką turiu šaldytuve, kiek galiu tam skirti laiko, ar galiu sau leisti kažką dar pietums nusipirkti parduotuvėje.

Kaip įvertinti, ar gerai žmogus pasirinko? Pavyzdžiui, ar bus geras sprendimas eiti dirbti ir vaiko neauginti pačiai namuose. Reikia tą sprendimą išmatuoti pinigais, kuriuos prarasite, jei priimsite tą sprendimą. Antai gausite tarkim 500 eurų, bet reikės mokėti algą auklei, bus kelionės išlaidų, gal darbe turėsite bendrauti su nemaloniu viršininku. Taigi ekonomistai yra tie žmonės, kurie kalba apie pasirinkimo vertę, ką prarandate kažką pasirinkdami.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video