2024/05/05

 

Vėl rinksime seniūnaičius. Ar jie reikalingi?

Gruodžio mėnesį visame rajone bus rengiami seniūnaičių rinkimai.
Renatos Malinauskienės nuotrauka

2008 metais Lietuvos Seimas, priėmęs naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymą, vylėsi į vietos savivaldos procesus įtraukti paprastus gyventojus ir patvirtino naują seniūnaičių pareigybę. Nors rinkimai nebuvo aktyvūs, pirmuosius seniūnaičius buvome išsirinkę. Kadencijai pasibaigus, nuo 2011 m. perrinkti jie nebuvo. Praėjusiame rajono Savivaldybės tarybos posėdyje vėl apie tai prabilta. Patvirtinti seniūnaičių sueigos nuostatai.

Vyks rinkimai

Gyvenamosios vietovės bendruomenės atstovus – seniūnaičius seniūnaitijos gyventojai renka Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo nustatyta tvarka. Iki 2014 m. seniūnaičiai buvo renkami 2 metams, dabar jiems nustatyta 3 metų kadencija. Seniūnaitis dirba visuomeniniais pagrindais. Jis atstovauja seniūnaitijos gyventojų interesams seniūnijoje, Savivaldybės institucijose ir Savivaldybės teritorijoje veikiančiose valstybės įstaigose, yra tiesioginis tarpininkas tarp gyventojų ir šių institucijų bei įstaigų. Seniūnaitis taip pat sprendžia aktualiausias bendruomenės problemas prižiūrint gyvenamosios vietovės teritoriją, plėtojant ir organizuojant kultūrinę bei sportinę veiklą.

Savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas priminė, kad seniūnaičiai buvo renkami dar 2009 metais, tačiau jų kadencijai pasibaigus darbų tęstinumo nebėra. Įgaliojimams pasibaigus, nuo 2011 m. jie nebuvo perrinkti. Tačiau jau numatyta, kad bus organizuojami nauji rinkimai. Administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintas seniūnaičių rinkimų tvarkos aprašas. Seniūnaitijose, kuriose gyvena ne daugiau kaip 500 gyventojų, seniūnaičiai bus renkami gyventojų susirinkime, kurį organizuoja seniūnas. Seniūnaitijose, kuriose gyvena daugiau kaip 500 gyventojų, jie bus renkami apklausiant gyventojus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video