2024/04/28

 

Patikėję sava šviesa

Simono Dariaus nuotrauka

Visai dar neseniai, Vėlinių savaitgalį, lankant kapines, tiksliau jau grįžtant iš jų gerokai sutemus, buvo galima pastebėti įdomią tendenciją. Skaisčiai nušviesdami artimųjų amžinojo poilsio vietas žvakučių liepsnelėmis, patys gyvieji šalikele žingsniavo lyg šmėklos. Taip ir norėjosi sustoti ir pasiūlyti užsidegti žvakutę jiems patiems, kad netektų pirma laiko susitikti su amžinatilsį artimaisiais anapus. Kad ir kokiu šviesuoliu būtumėte ar tokiu save laikytumėte, vairuotojui tamsiuoju paros metu jūs, be šviesą atspindinčių elementų, esate nepastebimas. Atšvaitų nenešiojantys pėstieji sunkiai matomi ne tik kaimo tamsiuose keliuose, bet ir mieste prie perėjų.

Vieni iš kvailiausių girdėtų argumentų, kodėl nenešiojami atšvaitai, kad jie netinka prie drabužių arba kad šviesuoliui tik vienoje vietoje kelią pereiti tereikia, taigi nieko nenutiks. Vargu ar pagalvojama, kad prie drabužių nelabai tiks ir išsitaškiusios kūno dalys, kad ir vieno karto nelaimingam atsitikimui užtenka. Atsakomybės už savo poelgius stoka gali būti luošinanti arba net mirtina.

Atšvaitų diena, saugaus eismo diena, pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Turbūt ne veltui šios dienos būtent lapkričio mėnesį, bene tamsiausiu metu. Kad nereikėtų šių dienų minėti prisimenant asmeniškai skaudžius nutikimus, dažniausiai tereikia tiek nedaug – tik pagarbos vieni kitiems. Kelyje, prie vairo ir visose kitose kasdieninėse situacijose. Saugotis pačiam ir saugoti kitą. Priminti, kad šią savaitę kelininkų ir kitų institucijų dovanoti atšvaitai negulėtų stalčiuose, sulaikyti sėdantį prie vairo išgėrusį, nesiūlyti taurelės (dažnam pažįstamas komentaras – „juk dėl vienos taurės nieko nebus“).
Keisčiausia, kad nei solidžios piniginės baudos, nei transporto priemonių konfiskavimas nemažina „kominių“ vairuotojų. Rodos, vyksta savotiškos lenktynės, kas daugiau pripūs į alkoholio matuoklį, pasieks girtumo rekordą. Alkotesterių gamintojams, matyt, reikės pasukti galvas, kaip didinti matuoklių pajėgumą, nes lietuviai gerdami sumuša visus rekordus, seniai paneigė mirtingumo ribą. Redakcija yra sulaukusi ir neįtikėtino pasipiktinusios motinos skambučio, kad jos sūnus įpūtė daugiau (!) promilių nei įrašyta į policijos sulaikytų girtų asmenų sąrašą. Kaimo pažibai pritrūko garbės…
 
Siekiant mažinti alkoholio vartojimą už pusantro mėnesio Seimo sprendimu įsigalios draudimas Lietuvos teritorijoje veikiančiose degalinių parduotuvėse prekiauti bet kokiu alkoholiu. Kad ir kaip nepatenkinti būtų degalinių savininkai, vienas „degalų“ kranelis užsisuks.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video