2024/05/18

 

Alkoholizmas – socialinių problemų ir politinės valios fone

Alkoholinių gėrimų vartojimas Lietuvoje jau yra tapęs kasdienybe ir vis daugiau žmonių įkliūna į priklausomybės nuo jo spąstus.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Kražių įvykiams, kai girtas vyriškis nužudė keturias moteris, sukrėtus Lietuvą, vėl imta kalbėti apie priverstinio gydymo nuo alkoholizmo grąžinimą. Prisiminta ir negailestinga pasaulinė statistika, bylojanti, kad lietuviai yra labiausiai gerianti tauta. Netyla diskusijos ir svarstymai, kodėl taip yra, ko reikėtų griebtis, kad blaivybės mūsų krašte būtų daugiau.
Ar Kupiškio rajone priklausomybę nuo alkoholio turintys žmonės gali rasti pagalbą? Ar pastangos duoda rezultatų?


Gydymą remia Savivaldybė

Rajone priklausomybės ligomis sergantys žmonės gali pagalbos ieškoti Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro psichiatrijos kabinete, kuriame dirba psichiatras, psichologas, socialinis darbuotojas. Taip pat Savivaldybė skiria lėšų asmenims, kurie pareiškia norą savarankiškai gydytis nuo alkoholizmo. Veikia Savivaldybės narkotikų prevencijos komisija, Anoniminių alkoholikų klubas.

Savivaldybės gydytojas Rimgaudas Markelis sakė, kad Savivaldybė jau antri metai iš biudžeto skiria lėšų gyventojams nuo alkoholizmo gydytis. Dėl to dalyko glaudžiai bendradarbiaujama su seniūnais, socialiniais darbuotojais, apylinkių tyrėjais, bendruomenėmis.

„Vietiniai žmonės geriausiai žino, kas iš jų aplinkos piktnaudžiauja alkoholiu. Tokiems žmonėms yra pasiūloma gydytis. Jei žmogus pats neturi tam lėšų ir nori atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio, tai jam už tai gali sumokėti Savivaldybė. Jiems yra siūloma gydytis Panevėžio arba Kauno priklausomybės ligų centruose. Kartais tie žmonės net neturi lėšų iki gydymo vietos nuvykti. Tada jiems irgi pagelbėja Savivaldybė“, – aiškino pašnekovas.

Pasak jo, norintis gydytis nuo alkoholizmo asmuo turi seniūnijai parašyti prašymą ir sutikimą. Seniūnijos darbuotojai apsilanko pas tą žmogų, surašo buities tyrimo aktą. Tie dokumentai pateikiami Savivaldybės administracijos direktoriui spręsti dėl lėšų skyrimo gydyti, o pastarasis šį sprendimą siunčia toliau vykdyti Savivaldybės gydytojui, kuris toliau bendrauja su Priklausomybės ligų centru.

R. Markelis sakė, kad 2015 metais nuo alkoholizmo gydosi 25 pavieniai asmenys ir 8 susieti šeimos ryšiais, pvz., vyras ir žmona, abu sugyventiniai.

2014 metais nuo alkoholizmo gydytis Savivaldybės lėšomis galėjo 22 asmenys. Jiems visiems jau buvo parengti dokumentai. Tačiau iš jų 6 atsisakė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video