2024/05/05

 

Mados mirusiųjų miestuose keičiasi

Dabar žmonės pageidauja mažesnių, kuklesnių paminklų.
Autorės nuotrauka

Keičiasi laikai, keičiasi ir mados. Kapinėse paminklų formas, dydžius taip pat diktuoja mada. Jei seniau būdavo labai populiarūs didžiuliai paminklai, tai dabar vyrauja gerokai kuklesni ir subtilesni. Kinta ir kapaviečių tvarkymo tradicijos. Artėjant Vėlinėms, pasidomėjome kapinių mados tendencijomis.

Lietuviai išradingi

Dar palyginti neseniai lietuviai lenktyniaudavo tarpusavyje tvarkydami šeimos kapavietes – kurio gražiau, prabangiau. Tokiu būdu išreikšdami meilę į Anapilį išėjusiems artimiesiems žmonės neretai lazdą perlenkdavo. Šiuo metu situacija keičiasi. Paminklų mados pakito.

Išradingumo rūpinantis į amžinybę išėjusiais artimaisiais lietuviams nestinga. Tai patvirtino Bagdonių kaime paminklų dirbtuves turintis ir jau daug metų šiuo verslu užsiimantis Vladas Ivanovas ir jo žmona Danutė. Žmonės dažnai kreipiasi į paminklų meistrą atsinešdami brėžinius, kuriuose pavaizduota, kaip turėtų atrodyti jų norimas paminklas. Pavyzdžius pamato internete, kapinėse, sugalvoja patys, o neretai naudojasi ir architektų paslaugomis. „Žmonės turi savo nuomonę ir gana gerų idėjų, lietuviai – gabūs, labai gražiai moka susitvarkyti ir kapavietes“, – tvirtino pašnekovai. Žinoma, kartais tai, kas pavaizduota brėžinyje, reikia patobulinti, pakeisti. Ne visada įmanoma įgyvendinti ir idėjas, kurias sugalvoja architektai. „Akmuo – tai ne medis“, – pabrėžė V. Ivanovas.

Jei anksčiau populiarūs buvo labai dideli, tai dabar madingesni maži paminklai. „Žmonės stengiasi kapus puošti kukliau, nebenori išsišokti, siekia, kad jų paminklas nebūtų į kaimyno panašus, kuo individualesnis“, – sakė D. Ivanovienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video