2024/04/26

 

Automobilių plovimas – kaip nepakenkti aplinkai?

Prieš plaunant automobilį viešoje vietoje reikėtų apsidairyti, ar šalia yra lietaus kanalizacija su įrengta nešvarumų gaudykle.
Autorės nuotrauka

Ar galima plauti automobilius prie garažų? Toks klausimas dar kyla kai kuriems gyventojams, juolab kad jie mato, kad automobiliai plaunami Lauryno Stuokos-Gucevičiaus a. prieigose, prie Savivaldybės garažų Žemės ūkio skyriaus kieme.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio r. agentūros vedėja Vita Stančikienė apie tai paklausta sakė, kad aplinkos teršti negalima. Plaudami automobilius pirmiausia apie taršą turėtume pagalvoti. Svarbu, kad į gamtą nepatektų teršalai, pvz., naftos produktai. Taip pat gruntinius vandenis gali užteršti gausiai automobiliams plauti naudojami šampūnai ir kitokios cheminės valymo priemonės. Negalima automobilių statyti, juolab plauti vandens telkinių apsaugos zonose. Jei žmogus paprastu vandeniu nuplaus automobilio dulkes savo kieme, žalos gamtai tikrai nebus.

„Prie minėtų Savivaldybės garažų yra lietaus nuotekų valymo įrenginys su smėlio ir naftos produktų gaudyklėmis. Taigi iš čia po automobilių plovimo nuotekos į Kupą patenka jau išvalytos. Didesnė bėda gali būti, jei automobilius plautų dideliu šampūno kiekiu. Nedidelis jo kiekis, pavyzdžiui, lašas į didelį kibirą, gamtai žalos nepadarys, nes mažas kiekis šampūno, patekęs į aplinką, susiskaido. Panašiai taip ir su trąšomis būna. Jei į vieną vietą išpiltume didelį kiekį augalams skirtų trąšų, tai galima ir gruntinius vandenis užteršti, o maži trąšų kiekiai patręš tik ten augančius augalus ir žalos gamtai nebus“, – aiškino aplinkosaugininkė.

Reklama: signeda.lt

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video