2024/05/05

 

Viešėjo lygių galimybių kontrolierė

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė.
Autorės nuotrauka

Spalio 26 d. Kupiškio kultūros centro vitražų salėje vyko susitikimas su lygių galimybių kontroliere Agneta Lobačevskyte ir jos patarėju viešiesiems ryšiams Valdu Dambrava. Susitikime dalyvavo rajono mokyklų, seniūnijų, Savivaldybės, verslo atstovai.
Svečiai kalbėjo apie tai, kas yra lygios galimybės, kodėl reikia jų siekti, kaip atpažinti diskriminaciją. Taip pat pasakota apie Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos tiriamus piliečių skundus, paaiškinta, kaip teisingai suformuluoti darbo skelbimą, kad jis nepažeistų įstatymo, kokios klaidos gali slypėti komercinėje, politinėje ir socialinėje reklamoje.

Kur kreiptis?

Pasak A. Lobačevskytės, jie važinėja po šalies savivaldybes (šis susitikimas jau šešioliktas) ir supažindina su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos veikla, Lygių galimybių įstatymo nuostatomis, konsultuoja, kaip atpažinti diskriminaciją, kur kreiptis dėl to dalyko. Lygių galimybių įstatymas draudžia diskriminuoti dėl lyties, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, rasės, tautybės, etninės priklausomybės, religijos, įsitikinimų, tikėjimo, pažiūrų, kilmės, kalbos, socialinės padėties.
V. Dambrava sakė, kad jų tarnyba per 80 proc. skundų sulaukia iš Vilniaus ir Kauno. Jau ketveri metai skundų daugiau gaunama iš vyrų.

Daugiausia paklausimų yra dėl lyties ir darbo santykių. Darbo skelbimuose pasitaiko diskriminacijos dėl amžiaus apraiškų. Labiau diskriminuojami vyresnio amžiaus žmonės, nors pasitaiko vienas kitas toks skelbimas, nepalankus ir jaunimui.

Kur kreiptis patyrus diskriminaciją? Pasak V. Dambravos, galima kreiptis į teismą, bet tai ilgas ir brangus procesas. Taip pat galima kreiptis ir į darbdavį, jei ne jis pats diskriminuoja, ir į žiniasklaidą. Tik pastaruoju atveju tai bus sunkiai kontroliuojamas procesas. Viešumas dažnai atsisuka prieš savo auką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video