2024/05/05

 

Kalendos metu aukų nerinks

Šiais metais kalendos metu dekanas Mindaugas Kučinskas aukų nerinks. Dvasininkas teigė, kad jo tikslas – pabendrauti su parapijiečiais.
Autorės nuotrauka

Po Visų šventųjų dienos, lapkričio mėnesį, planuojama pradėti kalendą. Kalėdojimo prasmė – kartą per metus aplankyti parapijiečius, išklausyti jų bėdas, rūpesčius, džiaugsmus, palaiminti namus, tačiau ne pasipinigauti. Todėl ruošdamasis kalendai Kupiškio dekanato dekanas Mindaugas Kučinskas šiais metais siūlys naujovę. Aukos parapijiečių namuose nebus renkamos, o visi, norintys paaukoti, kviečiami tą padaryti atėjus į bažnyčią.

Nenori sukelti įtampos

„Kalenda – parapijiečių lankymas, pabendravimas su jais, pasimeldimas, namų pašventinimas. Šį kartą nerinksiu aukų – jei žmonės nori paaukoti, tegul ateina į bažnyčią. Tam yra rinkliava, aukų dėžutė. Žinoma, gali būti išimčių, jei žmogus ligotas, negali vaikščioti ir jam yra šventas reikalas paaukoti bažnyčiai, užsakyti Mišias, tada tai bus galima padaryti, bet jei žmogus sveikas ir pats gali ateiti į bažnyčią – tegul ateina“, – pokalbio pradžioje sakė M. Kučinskas.

Dekanas teigė, kad pinigų rinkimo iš parapijiečių tema jam visada buvo skaudi. Praėjusiais metais kalendos metu žmones jau lankęs ir su jais susipažinęs kunigas tvirtino, kad dažnai aukojimas sudaro jiems nepatogumų, priverčia nesmagiai jaustis. Dvasininkas prisiminė atsitikimą ir iš kitos parapijos, kurioje dirbo. Kalendos metu užsukus pas parapijietį šis neturėjo pinigų ir palikęs svečią nuskubėjo pas kaimyną jų pasiskolinti. „Tokie dalykai žmogui sukelia stresą, o ir laikas, skirtas pabendrauti su kunigu, buvo veltui sugaištas bėgiojant. Kartais žmonės kelia klausimą – kada, kaip kunigui įduoti pinigus. Kam tokie nepatogumai? Ateinu pabendrauti su žmonėmis, leisti jiems išsikalbėti, atsakyti į klausimus“, – mintimis dalijosi pašnekovas.
 
Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video