2024/05/18

 

Vidurinio išsilavinimo siekia net pradėję penktą dešimtį

Mokytis įvairiausių dalykų, įgyti naują specialybę, kelti savo jau turimą kvalifikaciją niekada nevėlu ir seniai pilnametystės slenkstį peržengusiems žmonėms.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Sakoma, kad žmogus turi mokytis visą gyvenimą. Visgi yra nustatyti tam tikri standartai. Lietuvoje privaloma mokytis iki 16 metų. Paprastai tas amžius sutampa su dešimties klasių baigimu, kai įgyjamas pagrindinis išsilavinimas. Toliau žmogus gali siekti vidurinio išsilavinimo, mokytis profesinėje mokykloje ir įgyti tam tikrą kvalifikaciją. Taip pat gali derinti profesijos mokymąsi su vidurinio išsimokslinimo programa.
Ne visiems pavyksta labai sklandžiai siekti išsilavinimo, įgyti specialybę. Vis dėlto sugrįžti prie mokyklinių vadovėlių niekada nevėlu.

Kur ir kaip mokosi

Kupiškyje suaugę žmonės, neturintys pradinio ar pagrindinio išsilavinimo I dalies, gali jį įgyti Povilo Matulionio progimnazijoje, o siekiantys toliau pagrindinio ir vidurinio išsilavinimo, turi sąlygas mokytis Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos suaugusiųjų mokymo skyriuje.
Šios gimnazijos suaugusiųjų mokymo skyriaus vedėjas Vytautas Koženiauskas sakė, kad šiais mokslo metais turi 44 mokinius. Devintoje klasėje mokosi 7, dešimtoje klasėje – 16, vienuoliktoje klasėje –10, dvyliktoje klasėje – 11 mokinių.
Taikoma neakivaizdinė mokymosi forma. Mokiniai gauna užduotis, mokosi savarankiškai, nustatytu laiku yra konsultuojami, vėliau laiko įskaitas.
„Į suaugusiųjų mokymo klases priimame nuo 18 metų. Yra ir išimčių. Pas mus mokosi ir 16 metų mergina, susilaukusi vaikelio. Po gimdymo jai nebebuvo sąlygų grįžti į ankstesnę mokyklą. Vyriausias pagal amžių mūsų mokinys yra vienuoliktoje klasėje besimokantis 41 metų vyriškis“, – apie mokinius pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, prieš ketverius metus, kai gimnazijoje įsikūrė suaugusiųjų mokymo skyrius, buvo sunku suburti pirmuosius mokinius. Tuomet važinėta po seniūnijas, tartasi su socialiniais darbuotojais, kad padėtų rasti pagrindinio ir vidurinio mokslo neturinčių žmonių ir paskatintų juos siekti išsilavinimo.
„Bemokslio jaunimo rajone dar yra nemažai. Šiuo metu ateina mokytis labiau motyvuoti žmonės. Dauguma patys susiranda šį skyrių. Mes irgi savo veiklą reklamuojame, įvairiais būdais siekiame užmegzti kontaktą su jaunuoliais, kurie galėtų pas mus mokytis. Viena moteris teiravosi, ar gali dirbdama užsienyje tęsti mokslus nuotoliniu būdu. Tokią suaugusiųjų mokymo formą vykdo Vilniaus Ozo gimnazija. Ieškant mokinių bendradarbiaujama ir su darbo birža.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video